به گزارش صدانیوز ،بورس را به عنوان آینه تمام نمای اقتصاد کشورها معرفی میکنند که از عوامل اقتصادی بسیاری متاثر میشود. روز گذشته بورس تهران رکورد رشد شاخص را در طول ۵۰ سال گذشته شکست و از ابتدای باز شدن معاملات بورس، شاخص کل بازده نقدی و قیمتی رو به صعود گذاشت؛ بهگونهای که در […]
به گزارش صدانیوز ،بورس را به عنوان آینه تمام نمای اقتصاد کشورها معرفی میکنند که از عوامل اقتصادی بسیاری متاثر میشود. روز گذشته بورس تهران رکورد رشد شاخص را در طول ۵۰ سال گذشته شکست و از ابتدای باز شدن معاملات بورس، شاخص کل بازده نقدی و قیمتی رو به صعود گذاشت؛ بهگونهای که در زمانهایی نماگر اصلی بازار سرمایه با رشد ۲۸۶۲ واحدی تا کانال ۱۰۲ هزار و ۹ نیز بالا رفت.
همچنین شاخص کل هموزن با ۳۵۷ واحد رشد به کانال ۱۸ هزار و ۲۶۷ وارد شد و شاخص کل فرابورس ایران نیز با رشد کم سابقه ۳۹ واحدی به رقم ۱۱۹۳ رسید. به گونهایکه بازیگران بازار سرمایه شاهد رشد بیسابقه نماگر اصلی بازار تا کانال ۱۰۲ هزار واحدی بودند و در بیشتر گروهها صفهای پایدار خرید به وجود آمد و قیمت سهم ها لحظه به لحظه در حال افزایش بود. البته این شرایط تا عصر روز گذشته نیز ادامه داشت. کارشناسان معتقدند در صورتی که دولت از بازار سرمایه حمایت لازم را به عمل آورد، در شرایط فعلی تا ۳۰درصد بیش از این نیز احتمال رشد در بازار سهام وجود دارد.
یک رکورد تاریخی
در خصوص وضعیت فعلی بازار سرمایه برخی کارشناسان بیان میکنند که افزایش قیمت دلار در بازار غیررسمی ایران سبب شده که شرکتهای صادرات محور در بورس سود شناسایی کنند و این موضوع باعث افزایش قیمت سهمها در بازار سرمایه شده است. نکته دیگر این است که رسیدن به تراز ۱۰۲ هزار واحدی در تاریخ بازار سرمایه ایران بیسابقه است. بسیاری از سهمها در گروههای مختلف از جمله فلزات اساسی، محصولات شیمیایی و استخراج کانههای فلزی شاهد صف پایدار خرید بودند. این وضعیت در روز گذشته به یک روند ادامه دار تبدیل شد و با ادامه ورود نقدینگی تازه نفس، نماگر سهام به رکورد شکنی ادامه داد و شاخص بورس نه تنها در بالاترین سطح تاریخ قرار گرفت بلکه بیشترین رشد دو روزه را در تاریخ خود تجربه کرد و با رشدسههزار و ۳۰۰ واحدی یعنی معادل ۳٫۳ درصد مواجه شد و برای اولین بار در تاریخ در سطح ۱۰۲ هزار و ۴۵۲ واحد ایستاد. با احتساب رشد دو هزار و ۸۰۰ واحدی روز چهارشنبه، این بیشترین رشد دو روزه است که در تاریخ بورس تهران رقم خورده است. همچنین با رشد دو روز اخیر، میانگین بازدهی فعالان بورس تهران از ابتدای سال جاری تا کنون به ۶٫۴ درصد رسید. این در حالی است که بازدهی دلار در بازار غیررسمی و سکه از ابتدای سال به ترتیب ۴۵ و ۶۰ درصد بوده است.
رشد واقعی شاخص
با توجه به رشد شاخص بورس کارشناسان این رشد را واقعی دانسته و تاکید میکنند که به هیچ وجه یک رشد حبابی نیست. در این خصوص علیرضا باغانی، کارشناس بازار سرمایه میگوید: روز گذشته و روز چهارشنبه بازار سرمایه نشانههایی از ورود نقدینگی قدرتمند را به نمایش گذاشت. به نظرم در شرایط فعلی نمیتوانیم بگوییم شرایط هیجانی و حباب وجود دارد. به خاطر اینکه کشور ما وارد کننده و واردات محور است و سالی ۵۰ میلیارد دلار مجموعه واردات به کشورمان است؛ در حالی که شاهدیم نرخ ارز به عنوان یک متغیر اساسی در اقتصاد، حدود ۸۵درصد از آذر سال گذشته تا به حال رشد کرده است. از طرفی شاهد این هستیم که شرکتهایی که در بورس قراردارند، ارز محور، صادر کننده یا وارد کننده اند؛ یعنی یا منابع ارزی دارند یا مصارف ارزی.
واکنش دیر بورس به نرخ تورم
این کارشناس بورس ادامه میدهد: شاید سوال کنید که چرا بورس انقدر دیر به تورمی که در کشور اتفاق افتاده، واکنش نشان داده است؛پاسخ این است که موانع و مشکلاتی در بحث سیاسی وجود داشت. خروج آمریکا از برجام مطرح بود که تاثیر خود را بر بازار اعمال کرد و خطری که ایران را تهدید میکرد، این بود که کل برجام از هم فروپاشد که اتفاق نیفتاد اما به هر حال اکنون طرفهای اروپایی پایبندند. خروج آمریکا از برجام به عنوان چماقی بود بر سر ایران که به هر حال این چماق کوبیده و آمریکا از برجام خارج شد. بعد از آن نگرانی عمده دیگری که وجود دارد، این است که شرایط سوا ی از تحریمهایی که از مرداد اثرش را روی اقتصاد ما خواهد گذاشت، بغرنج شود و بیش از این شاهد اتفاق پیچیده دیگری نخواهیم بود. از طرفی نرخ تورم نیز افزایش یافته و نشان میدهد شرکتهای ما اثرپذیرند. زمانی که نرخ ارز رشد کرد، مانعی ایجاد شد و به شرکتهای صادراتی اجازه نمیدادند براساس نرخ آزاد دلارشان را به ریال تبدیل کنند. هفته گذشته شاهد مصاحبه معاون وزیر صنعت بودیم که اعلام کرد که چنین اجازهای قرار است صادر شود. بلافاصله بعد از این اعلام، از آنجایی که شرکتی که صادرات دارد هیچگاه نمیآید محصولی را که صادر کرده با دلار ۴۲۰۰به ریال تبدیل کند، نرخ واقعی دلار در حال حاضربه بالای ۶هزار تومان رسیده است. بااین مجوزی که قرار است داده شود، طبیعی است که بخش عمدهای از بازار سرمایه (که حداقل ۴۰ درصد بازار سرمایه صادرات محور است) با رشد سودآوری مواجه شود و به تبع آن دغدغه بازار سرمایه برطرف شده و به عنوان تنها بازاری که از تورم ۶ ماه گذشته کشور عقب مانده بود، شناخته شود.
تداوم شرایط فعلی
باغانی تصریح میکند: مردم باید در حال حاضر در نحوه مصرف سرمایه خود احتیاط کنند، زیرا ملک در شرایط فعلی ۵۰ درصد، طلا ۱۰۰ درصد و دلار ۸۰درصد رشد کرده و دارایی دیگری نمیشود خرید و تنها جایی که میتوانید ریسک و سرمایهگذاری کنید، سهام است و حتی در این دو روزی که رشد کردند، باز میشود گفت قیمت سهام معادل قیمت سال ۹۴ و ۹۵ را تجربه میکند. در حال حاضر قیمتها حداقل ۳۰ درصد با اینکه خودش را با تورمی که در کشور اتفاق افتاده، تطبیق دهد، فاصله دارد؛ بنابراین حباب نیست و این واقعیت است. سرمایهگذاران میتوانند در این شرایط اعتماد کنند مگر اینکه دولت بخواهد دست حمایت خود را از سر بورس بردارد. پیشبینی من این است که شرایط میتواند ادامه پیدا کند.
حمایت غیرشفاف دولت
این کارشناس بازار سرمایه درباره نحوه حمایت دولت از بورس بیان میکند: حمایت دولت تا الان برای خود شخص بنده مشخص نیست. نوبخت و کرباسیان مصاحبه کردند که برنامه دولت این است که نقدینگی از طریق بازار سرمایه مهار شود و این خیلی خوب است. اگرحتی ۱۰ درصد این نقدینگی ۱۰۰۰ میلیارد تومانی در بازار سرمایه وارد شود، تورمزا نیست؛ یعنی پول وارد چرخه تولید میشود زیرا شما برای مثال سهام ایرانخودرورا میخرید و برای سهامدار ایرانخودرو نقدینگی به وجود میآید. نقدینگی باعث میشود طرح توسعهای که معطل وام و نقدینگی بود، احیا شود . حالا اینکه دولت چه کار میکند و آیا پول وارد بازار کرده یا نه، این را خودم رصد کردم و نتوانستم متوجه شوم که حمایت دولت فقط در حرف و شعار است و اینکه میخواهند نقدینگی را در بازار مهار کنند یا اینکه برنامهای برای ورود نقدینگی دارد زیرا دولت نقدینگی ندارد که بخواهد وارد بازار سرمایه کند. به هر حال اینها سوالاتی است که به مرور باید خبرنگاران از دولت بپرسند که حمایت شما از بازار سرمایه به چه شکل است؛یعنی به نوعی حمایت دولت از بازار سرمایه شفاف نیست.
تطبیق بازار سرمایه با شرایط
باغانی در پایان میگوید: یکی از حمایتهای دولت این است که به شرکتها اجازه دادند با نرخ آزاد دلارشان را تبدیل به ریال کنند؛یعنی حمایتهای دولت از بورس بیشتر در قالب همین مقررات و قوانین به عرصه ظهور میرسد و البته خوب هم است. دولت نباید در بازار دخالت کند؛ در حالی که سازمان بورس و اوراق بهادر به عنوان نماینده دولت است. در بازارسرمایه در دورانهای رونق در سال ۹۴، سال ۹۱ و ۹۲ دخالت زیادی از سوی دولت صورت میگرفت. به شخصه امیدوارم حالا که بازار در حال رشد است، دولت به وظایف نظارتی خود از طریق ابزارهای مکانیزه که وجود دارد، عمل کند ولی دخالت بیرویه در بازار نکند. البته با مدیریت متعادلی که در حال حاضر در سازمان بورس وجود دارد، این امیدواری وجود دارد که دخالتی صورت نگیرد. به نظر من در این دو سه روز اخیر فعالان بازار سرمایه با خرد جمعی خود این شرایط را رقم زدهاند و اگر دخالتی نشود و حمایت دولت در قالب قوانین و مقررات و تسهیل سرمایهگذاری در بورس ادامه پیدا کند، شرایط میتواند بهتر شود. شاید الان زمان کاهش کارمزدها باشد. شما میدانید که اگر در بورس بخواهید سهمی بخرید، یک و نیم درصد باید کارمزد پرداخت کنید. اگر حداقل از مالیات این کارمزد که یک و نیم درصد است، صرفنظر کنند، بازار جذاب میشود. اما در حال حاضر شما وقتی می خواهید معاملهای بکنید، باید حداقل بدانید یک و نیم درصد سود میکنید که برایتان تبدیل به زیان نشود زیرا یک و نیم درصد بابت کارمزد رفته است. اگر بتوانیم این شرایط را تسهیل کنیم، فکر میکنم بازار سرمایه در این نقطه ۳۰درصد دستکم جای رشد دارد که بتواند خودش را با تورمی که به صورت واقعی اتفاق افتاده و برگشتناپذیر است، تطبیق دهد. ما دیگر نمیتوانیم بگوییم دلار به ۳۸۰۰ تومان بازمیگردد. در خوشبینانهترین حالت، اگر امروز هم برویم با آمریکا مذاکره و تفاهم کنیم، دلار ۵۰۰۰ تومان است. به هر حال این تورم اتفاق افتاده و واقعی است که باید بپذیریم و اقتصاد و بازار سرمایهمان را با شرایطی که در آن قرار داریم، تطبیق دهیم.