طبق آمار بانک مرکزی در اسفند ماه ۹۵، میزان چک های برگشتی در کل کشور بالغ بر ۱.۴ میلیون فقره و به مبلغ حدود ۱۲۷ هزار میلیارد ریال بوده است. کارشناسان با مقایسه این آمار با آمار اسفند ماه سال ۹۱ علت برگشت چک ها را رکود اقتصادی می دانند. بنابراین در اسفند ماه ۱۳۹۵ […]
طبق آمار بانک مرکزی در اسفند ماه ۹۵، میزان چک های برگشتی در کل کشور بالغ بر ۱.۴ میلیون فقره و به مبلغ حدود ۱۲۷ هزار میلیارد ریال بوده است. کارشناسان با مقایسه این آمار با آمار اسفند ماه سال ۹۱ علت برگشت چک ها را رکود اقتصادی می دانند.
بنابراین در اسفند ماه ۱۳۹۵ از کل مبلغ چک های مبادله شده، حدود ۱۴ درصد برگشت خورده است و حدود ۸۶ درصد نیز وصول شده است. به عبارت بهتر از هر ۱۰۰ فقره چک، ۱۴ فقره برگشت خورده و ۸۶ فقره نیز وصول شده است. به لحاظ ارزشی نیز ارزش چک های برگشت خورده به ارزش کل چک های مبادله شده ۱۹٫۹ درصد و ارزش چک های وصول شده به ارزش کل چک های مبادله شده حدود ۸۰٫۱ درصد بوده است.
با توجه به این که در اقتصاد ایران، شاخص چک های برگشتی می تواند بیانگر وضعیت اقتصادی و نمادی برای اعتماد بازار باشد، به اسفند سال ۱۳۹۱۱ باز می گردیم و آمار چک های برگشتی آن دوره را مورد بررسی قرار می دهیم تا مقایسه این آمارها با آمارهای چک های برگشتی در اسفند ماه سال ۹۵ تصویری از وضعیت اقتصادی ایران در این سال ها را بیان کند. در اسفند ماه سال ۹۱ ارزش کل چک های برگشت خورده حدود ۴۳۳ هزار میلیارد ریال بوده است. همچنین تعداد چک های برگشتی در این زمان ۴۸۶ هزار فقره چک بوده است. به گزارش خبرگزاری فارس، نسبت تعداد چک های برگشتی به کل چک های مبادله شده در اسفند ماه ۹۱، ۹٫۶ درصد بوده است. یعنی از هر ۱۰۰ فقره چک در اسفند ماه سال ۹۱ حدود ۹٫۶ فقره برگشت خورده است. همچنین ارزش چک های برگشت خورده به کل ارزش چک های مبادله شده در این زمان حدود ۳٫۶ درصد بوده است.
بنابراین در اسفند ماه ۱۳۹۵ (سالی که طبق آمار رشد اقتصادی دو رقمی است) از هر ۱۰۰ فقره چک مبادله شده حدود ۱۴ فقره برگشت خورده است و این در حالی است که در اسفند ماه ۱۳۹۱۱ (سالی که به گفته کارشناسان سال آغاز رکود اقتصادی ایران بوده است) از هر ۱۰۰ فقره چک مبادله شده تنها ۹٫۶ فقره برگشت خورده است. همچنین به لحاظ ارزشی، در حالی که ارزش چک های برگشت خورده به ارزش کل چک های مبادله شده در اسفند ماه ۱۳۹۱ حدود ۳٫۶ درصد بوده است این آمار در اسفند ماه سال ۹۵ به ۱۹٫۹ درصد رسیده است.
با توجه به آمارهای چک های برگشتی شاید بتوان این گونه بیان نمود که حال و روز اقتصاد ایران آن چنان که گفته می شود خوب نیست و شاید تعلل در انتشار آمار چک های برگشتی در ایام انتخابات نیز به همین دلیل بوده است.
منبع : اقتصاد نیوز