باوجود قدمت طولانی نظام مالیاتی در ایران، کارکرد نه چندان نامناسب این نظام به یکی از اصلیترین عوامل سردرگمیهای اقتصادی تبدیل شده است. عدم توسعه نظام مالیاتی درکشور یکی از مهمترین دلیل حضور برخی از نهادهای خاص در فعالیتهای اقتصادی است. درواقع این نهادها که وظایف مهمی نیز برعهده دارند به این دلیل که […]
باوجود قدمت طولانی نظام مالیاتی در ایران، کارکرد نه چندان نامناسب این نظام به یکی از اصلیترین عوامل سردرگمیهای اقتصادی تبدیل شده است.
عدم توسعه نظام مالیاتی درکشور یکی از مهمترین دلیل حضور برخی از نهادهای خاص در فعالیتهای اقتصادی است. درواقع این نهادها که وظایف مهمی نیز برعهده دارند به این دلیل که دولت از تأمین هزینههای آنها ناتوان است وارد فعالیتهای اقتصادی میشوند و همین حضور اختلالهای بزرگی در اقتصاد کشور ایجاد میکند.
هماکنون به دلیل فرار مالیاتی هنگفتی که وجود دارد درآمدهای مالیاتی دولت نیز کاهش یافته است. به همین دلیل بخش خصوصی نیز در چنین شرایطی راههای دیگری برای بقا پیدا میکند. این بخش ترجیح میدهد که وارد فعالیتهای اقتصادی نظیر خرید و فروش املاک و مستغلات شود که پنهان کردن اطلاعات آن ممکن باشد و پرداخت مالیات درآن نادقیق و ناچیز باشد. راه دیگری که برخی از خصوصیها انجام میدهند این است که وارد فعالیتهای زیر زمینی شده یا منابع خود را از کشور خارج میکنند.
برای اینکه درآمدهای مالیاتی دولت افزایش یابد، یکی از مؤثرترین اهرمها شفافیت است. درصورتی که نظام مالیاتی و دولت،محل و نحوه هزینه کرد منابع جمعآوری شده از طریق مالیات را برای مردم تشریح کنند و به اطلاع آنها برسانند خود بهترین تشویق برای مؤدیان خواهد بود. وقتی مردم به روشنی مشاهده کنند که مالیات آنها صرف امور عمومی کشور میشود با رغبت آن را پرداخت میکنند و درک بهتری از مالیات پیدا میکنند.
در کشورهای صنعتی فرار مالیاتی یکی از بزرگترین جرایم محسوب میشود. درواقع کسی که فرار مالیاتی دارد از اموال و منابع عمومی سرقت میکند و این درحالی است که این منابع عمومی قرار است صرف هزینههای عمومی مانند آموزش، سلامت و زیرساختهای کشور شود که به صورت مستقیم در تسهیل سرمایه گذاری، افزایش تولید و اشتغالزایی نقش دارد.
تا زمانی که نظام مالیاتی کارکرد واقعی خود را نداشته باشد، نمیتوان انتظار داشت که اقتصاد ملی کشور به شکوفایی و عدالت برسد.
منبع : کانال اقتصاد