جولانی از زمان قطع رابطهاش با القاعده در سال ۲۰۱۶ تلاش کرده است تا خود را بهعنوان یک رهبر معتدل معرفی کند. با این حال او هنوز نتوانسته است شک و تردیدهای تحلیلگران و دولتهای غربی را که همچنان هیات تحریر شام را یک سازمان تروریستی میدانند، از بین ببرد.
به گزارش نبأخبر،ابومحمد جولانی، رهبر هیات تحریر شام و رهبر اصلی شورشیان سوریه، در حومه لاذقیه. تاریخ و روزی که این عکس گرفته شده است، معلوم نیست
ابومحمد جولانی، رهبر هیات تحریر شام و رهبر اصلی شورشیانی است که به پنج دهه حکومت خاندان اسد در سوریه پایان دادند.
گروه هیئت تحریر شام که از القاعده و داعش منشعب شده است، از سوی بسیاری از کشورها به عنوان سازمانی تروریستی شناخته میشود.
او یک اسلامگرای افراطی است که در سالهای اخیر برای دستیابی به اهدافش تلاش کرده است که تصویری معتدلتر از خود ارائه دهد.
در تاریخ ۸ دسامبر، زمانی که شورشیان وارد دمشق شدند، او به نیروهای مسلح دستور داد که از نزدیک شدن به نهادهای دولتی خودداری کنند.
ایران با وجود صدها میلیارد دلار هزینه در سوریه، پشت بشار اسد را خالی کرد و گزینه خروج را برگزید
او اوایل این هفته گفته بود که هدفش از حملاتی که در آن، شهرهای سوریه یکی پس از دیگری از کنترل دولت مرکزی خارج میشدند، سرنگونی بشار اسد است.
جولانی سالها در سایه عمل کرده بود. اینک او در کانون توجهات قرار دارد و با رسانههای بینالمللی مصاحبه میکند و بیانیه میدهد.
او پس از آنکه نیروهای تحت امرش شهر حلب را تصرف کردند، در این شهر ظاهر شد. در سالهای گذشته، جولانی دیگر از عمامهای که معمولاً جهادیها بر سر میگذارند، استفاده نکرده و ترجیح داده است که لباس نظامی بپوشد.
جولانی از زمان قطع رابطهاش با القاعده در سال ۲۰۱۶ تلاش کرده است تا خود را بهعنوان یک رهبر معتدل معرفی کند. با این حال او هنوز نتوانسته است شک و تردیدهای تحلیلگران و دولتهای غربی را که همچنان هیات تحریر شام را یک سازمان تروریستی میدانند، از بین ببرد.
توماس پیریه، متخصص اسلام سیاسی به خبرگزاری فرانسه از جولانی بهعنوان یک «افراطی عملگرا» نام برد. این متخصص اسلام سیاسی در ادامه گفت که جولانی در سال ۲۰۱۴ در اوج رادیکالیسم خود بود، اما از آن زمان به بعد، لحن خود را معتدلتر کرد.
مرفه
جولانی در سال ۱۹۸۲ میلادی به دنیا آمد و در منطقه مزه، یکی از محلههای مرفه دمشق، بزرگ شد.
او از یک خانواده مرفه میآید و در دوران تحصیل، دانشآموز خوبی بوده است. جولانی با آغاز جنگ، بیانیههای خود را با نام واقعیاش یعنی «احمد شرع» امضا میکرد.
در سال ۲۰۲۱، جولانی به شبکه تلویزیونی «پیبیسی» گفت که نام مستعار او به ریشه خانوادگیاش در بلندیهای جولان اشاره دارد. او در ادامه ادعا کرد که پدربزرگش پس از تصرف این منطقه توسط اسرائیل در سال ۱۹۶۷ مجبور به فرار شده است.
وبسایت خبری «میدل ایست آی» در گزارشی نوشت جولانی پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ جذب تفکرات جهادی شده است.
بنا به این گزارش، جولانی از آن تاریخ و پس از تمجید از افرادی که این حملات را انجام دادند، در جلسات محرمانهای که در مناطق حاشیهای دمشق برگزار میشد، شرکت کرد، حضوری که باعث شد تا تفکرات جهادی در زندگی او شکل بگیرد.
پس از حمله ائتلافی به رهبری آمریکا به عراق، جولانی سوریه را ترک کرد تا در این جنگ شرکت کند. او به القاعده در عراق پیوست که تحت رهبری ابو مصعب زرقاوی بود و پس از آن به مدت پنج سال بازداشت شد.
در ماه مارس ۲۰۱۱، زمانی که شورش علیه حکومت بشار اسد در سوریه آغاز شد، جولانی به کشور خود بازگشت و جبهه النصره، شاخهای از القاعده در سوریه را تأسیس کرد.
او در سال ۲۰۱۳ از بیعت با ابوبکر بغدادی، نخستین خلیفه دولت اسلامی عراق و شام، موسوم به داعش، خودداری و به جای آن، وفاداری خود را به ایمن الظواهری، رهبر القاعده اعلام کرد.
اقدام هوشمندانه
در ماه مه ۲۰۱۵، جولانی که از نظر شبهنظامیان تحت امرش «یک واقعگرا» و از دید مخالفانش «یک فرصتطلب» است، گفت که برخلاف داعش، قصدی برای حمله به غرب ندارد.
او همچنین اعلام کرد اگر بشار اسد سرنگون شود، هیچ حمله انتقامی علیه اقلیت حاکم علوی صورت نخواهد گرفت.
جولانی پس از آنکه ارتباط خود را با القاعده قطع کرد، مدعی شد که این کار را بهمنظور بهانه ندادن به غرب برای حمله به گروه تحت امرش انجام داده است.
بر اساس گفته آقای پیریه، جولانی از آن زمان تلاش کرده تا خود را بهعنوان یک سیاستمدار معتبر نشان دهد.
در ماه ژانویه سال ۲۰۱۷، جولانی از ادغام نیروهای تحت امرش با دیگر گروههای شورشی در سوریه خبر داد. او پس از آنکه «هیات تحریر شام» را تشکیل داد، کنترل بخشهایی از استان ادلب که از دست دولت سوریه خارج شده بودند را بهدست گرفت.
این گروه در مناطق تحت کنترل خود در حالی که رقبای شورشیاش را سرکوب میکرد، بر «دولت نجات» به عنوان یک نهاد محلی نظارت داشت.
هیات تحریر شام در طول این سالها با اتهاماتی مبنی بر نقض «وحشیانه» حقوق بشر در مناطق تحت کنترل خود مواجه بوده که سازمان ملل متحد از آن بهعنوان جنایات جنگی یاد کرده است.
جولانی با آگاهی از ترس و نفرتی که گروه او برانگیخته، از جنگجویان خود خواسته است تا امنیت در مناطق آزاد شده را برقرار کنند.
آرون لوند، پژوهشگر در اندیشکده «Century International» در گفتگو با خبرگزاری فرانسه از این دستور جولانی بهعنوان «یک سیاست خوب» که ناشی از یک محاسبه بوده است، نام برد.
او در ادامه گفت: «هرچه اضطراب محلی و بینالمللی کمتری وجود داشته باشد و هرچه جولانی بیشتر به عنوان یک بازیگر مسئول به نظر برسد تا یک افراطی جهادی سمی، کار او راحتتر خواهد شد. آیا این کاملاً صادقانه است؟ مطمئناً نه.»
این پژوهشگر گفت «اما این یک کار هوشمندانهای است که باید اکنون گفته میشد.»