استرس مزمن که منجر به افزایش ضربان قلب و فشارخون شود میتواند به دیواره شریانها آسیب بزند و همچنین میتواند سیستم ایمنی را تضعیف کرده و منجر به بروز علائم ناراحتکننده فیزیکی شود.
به گزارش نباء خبر، هر کس به روشهای مختلفی استرس را احساس میکند و به شکلهای مختلفی به آن واکنش نشان میدهد. با توجه به اینکه استرس شما خفیف یا شدید بوده و اینکه شما چه واکنشی نسبت به آن نشان داده اید، میتواند منجر به طیف گستردهای از مشکلات سلامتی شود. همه ما با عوامل خطرزای اصلی در بروز بیماریهای قلبی آشنا هستیم: فشار خون بالا، کلسترول بالا، استعمال سیگار، دیابت، چاقی و کم تحرکی. پزشک نیز در معاینه بیمار این فاکتورها را در نظر میگیرد. اما استرسی بودن بیشازحد، بدترین دشمن سلامت قلب است لذا با توجه به اهمیت موضوع در اینباره با دکترلیلا عسگرپور، متخصص قلب و عروق و دکتر نادر افشاری، متخصص قلب و عروق گفتگو کرده است.
در ابتدا دکتر عسگرپور میگوید: استرس، بخش عادی از زندگی است اما اگر آن را مدیریت نکنیم، میتواند منجر به بروز مشکلات احساسی، روانشناختی و حتی فیزیکی، از قبیل بیماریهای قلبی، فشارخون بالا، درد قفسه سینه یا ضربان قلب نامنظم شود.
وی مطرح کرد: محققان در رابطه با چگونگی تاثیر اضطراب و استرس بر افزایش بیماریهای قلبی، اطمینان ندارند. استرس، خود میتواند یک عامل خطر باشد، یا سطوح بالای آن میتواند، سایر عوامل خطر مانند کلسترول بالا یا فشارخون بالا را افزایش دهد. برای مثال، اگر شما تحت استرس قرار داشته باشید، فشارخونتان بالا میرود، ممکن است در خوردن زیادهروی کنید یا کمتر ورزش کنید و احتمال اینکه سیگار بکشید افزایش مییابد.
این متخصص قلب و عروق اظهار کرد: اگر استرس به خودی خود یک عامل خطر برای بیماریهای قلبی باشد، ممکن است به دلیل وجود استرس مزمن، بدن شما در معرض سطوح دائما بالا و ناسالم هورمونهای استرس مانند آدرنالین و کورتیزول قرار گیرد. مطالعات همچنین استرس را با تغییر در مسیر لخته شدن خون که خود خطر حمله قلبی را افزایش میدهد، مرتبط دانستهاند.
> استرس موجب رهاسازی آدرنالین میشود
وی عنوان کرد: به طور کلی میتوان گفت که استرس موجب رهاسازی آدرنالین میشود که منجر به افزایش ضربان قلب و فشارخون میشود.
دکتر عسگرپور توضیح داد: استرس موجب آغاز زنجیرهای از اتفاقات میشود. ابتدا، شما در موقعیتی پراسترس قرار میگیرید که معمولاً ناراحتکننده است اما مضر نیست. بدن از طریق آزادسازی هورمون آدرنالین در مقابل این موقعیت واکنش نشان میدهد که سبب میشود تنفس و ضربان قلب شما سریعتر شده و فشارخونتان افزایش یابد. این عکسالعملهای فیزیکی، از طریق مقابله با یک موقعیت یا فرار از آن، یا همان پاسخ «جنگ یا گریز»، شما را برای رویارویی با آن موقعیت، آماده میسازند.
این متخصص قلب و عروق ابراز داشت: استرس مزمن که منجر به افزایش ضربان قلب و فشارخون شود میتواند به دیواره شریانها آسیب بزند و همچنین میتواند سیستم ایمنی را تضعیف کرده و منجر به بروز علائم ناراحتکننده فیزیکی شود.
وی در ادامه تصریح کرد: استرس مزمن، باعث ایجاد فشارخون بالا نمیشود زیرا علل دقیق فشارخون بالا ناشناخته است، اما عوامل موثر در افزایش فشارخون مانند داشتن اضافهوزن، خوردن سدیم خیلی زیاد، کمبود فعالیت فیزیکی با داشتن استرس مزمن، افزایش مییابند و این مسئله میتواند سیستم بدن شما را تضعیف کرده و منجر به بروز علائم فیزیکی ناراحتکنندهای مثل سردرد و مشکلات معده شود.
دکتر عسگرپور در پاسخ به این پرسش که “چه چیز باعث ایجاد استرس میشود”، گفت: استرس میتواند درنتیجه تغییرات فیزیکی و احساسی، یا تغییری در محیط که شمارا ملزم به تغییر یا عکسالعمل میکند، به وجود آید. چیزهایی که سبب میشوند شما احساس استرس کنید، «عوامل استرسزا» گفته میشوند.
این متخصص قلب و عروق ادامه داد: عوامل استرسزا میتوانند شامل درد سرهای جزئی، تغییرات بزرگ در سبک زندگی، یا ترکیبی از هر دوی اینها بشوند. داشتن توانایی شناسایی عوامل استرسزا در زندگیتان و رهاسازی از تنشی که آنها به بار میآورند، درواقع کلیدهای مدیریت استرس میباشند.
وی عنوان کرد: برخی از عوامل متداول استرسزایی که میتوانند روی تمام مراحل زندگی انسانها اثر بگذارند، عبارتند از بیماری، چه خود شخص بیمار باشد و چه اطرافیان، مرگ یک دوست یا یک عزیز، مشکلات موجود در یک رابطه شخصی،کار بیشازحد،شروع یک شغل تازه، بیکاری، بارداری، گرفتاریهای روزانه، نگرانیهای مالی.
دکتر عسگرپور توضیح داد: پس از شناسایی علت استرس در زندگیتان، گام بعدی یادگیری تکنیکهایی است که میتوانند به شما کمک کنند که چگونه هنگام مبارزه با بیماریهای قلبی با استرس مقابله کنید.
این متخصص قلب و عروق اضافه کرد: تکنیکهای زیادی وجود دارند که شما میتوانید برای مدیریت استرس از آنها استفاده کنید. شما برخی از این تکنیکها را میتوانید بهتنهایی بیاموزید اما برای یادگیری سایر تکنیکها ممکن است به راهنمایی یک درمانگر آموزشدیده نیاز باشد. وی عنوان کرد: برخی تکنیکهای رایج مبارزه با استرس عبارتند از اینکه معقول بخورید و بیاشامید. قاطع باشید. شما مجبور نیستید انتظارات و خواستههای دیگران را برآورده سازید. «نه» گفتن اشکالی ندارد. به یاد داشته باشید، قاطع بودن شما را قادر میسازد که از حقوق و عقاید خود دفاع کنید، درحالیکه به دیگران نیز احترام میگذارید.
دکتر عسگرپور افزود: جدای از خطرات بارز سلامتی ناشی از سیگار کشیدن، نیکوتین بهعنوان محرک عمل کرده و موجب بروز علائم بیشتر ناشی از استرس میشود.
این متخصص قلب و عروق میگوید جهت مقابله با استرس ورزشهای غیررقابتی را انتخاب کرده و اهداف معقولی برای خود قرار دهید. مشخص شده است که ورزش ایروبیک موجب ترشح اندورفین، مادهای طبیعی که به شما کمک میکند احساس بهتر و نگرشی مثبت به مسائل داشته باشید، میشود. اقدام به ورزش برای بیماران قلبی در بهبود شرایط بیمار بعد از جراحی و بازتوانی قلب بیمار بسار موثر است. همچنین باعث رفع بیحالی در بیماران قلبی میشود.
وی در ادامه اظهار کرد: یکی از تکنیکهای متنوع تمدد اعصاب را جهت مقابله با استرس انتخاب نمایید وآنچه را میتوانید کنترل کنید و آنچه از کنترل شما خارج است را فراموش کنید.
دکتر عسگرپور اضافه کرد: بسیاری از مردم درمییابند که زندگی پر از خواستههای بسیار زیاد و زمان بسیار اندک است. اغلب مواقع، این خواسته چیزهایی هستند که ما انتخاب نمودهایم. مهارتهای مدیریت کاربردی زمان، کمک خواستن در زمان مناسب، تعیین اولویتها، سرعت داشتن و زمان گذاشتن برای خود را در برمیگیرند.
این متخصص قلب و عروق تصریح کرد: جهت مقابله با استرس توصیه میشود که ارزشهای خود را بیازمایید و مطابق با آنها زندگی کنید. فرقی نمیکند چقدر سرتان شلوغ باشد، هرچقدر اعمال شما بیشتر بازتابی از اعتقاداتتان باشند، همانقدر احساس بهتری خواهید داشت و انتظارات و اهداف واقعگرایانه برای خود مشخص کنید. اشکالی ندارد و حتی سالمتر است که درک کنید نمیتوانید به یکباره در همهچیز صد در صد موفق عمل کنید.
وی گفت: حتی با وجود ورزش و رژیم غذایی مناسب، اگر استراحت نکنید نخواهید توانست با استرس بهطور موثر مبارزه کنید. شما به زمانی برای بازیابی قوایتان پس از ورزش و اتفاقات پراسترس نیاز دارید. زمانی که برای استراحت میگذارید میبایست بهاندازهای باشد که ذهنتان نیز مانند بدنتان قادر به استراحت کردن باشد. برخی افراد درمییابند که چرتی کوتاه در میانه روز در کاهش استرس به آنها کمک میکند.
> استرس و درد قلب دو همراه همیشگی هستند
در ادامه نیز دکتر افشاری در اینباره خاطرنشان کرد: بیماران بسیاری با استرس و درد قلب ناشی از آن به پزشک مراجعه میکنند اما به دلیل آنکه نشانههای استرس را نمیشناسند نمیتوانند شرح حال درستی از وضعیت خود به پزشک بدهند.
وی با بیان این نکته که ” استرس و درد قلب دو همراه همیشگی هستند، به این معنا که فشارهای عصبی شایع ترین علت درد قفسه سینه است”، عنوان کرد: با وجود اینکه درد یکی از مهمترین علامتهای اکثر بیماریها به حساب میآید ولی گاهی پیش میآید که مردم بین انواع درد تمایز قائل نمیشوند که از مرسومترین آنها درد تفاوت درد قلب و درد اضطراب است.
وی مهمترین ویژگیهای درد قلب را اینگونه تشریح کرد: درد تیپیک قلب مهمترین نشانه بیماری انسداد سرخرگ تغذیهکننده قلب (سرخرگ کرونری) است.
دکتر افشاری ادامه داد: شدت درد قلب در افراد متغیر است به این معنی که در زمان شروع احساس درد قلب، احساس دردتان بیشتر میشود و سپس آرام آرام کم شده تا حدی که درد قطع گردد.
این متخصص قلب و عروق متذکر شد: درد تیپیک قلب نیاز به مراجعه سریع به متخصص دارد و نشانههای آن عبارتند از اینکه درد قلب معمولا بین ۲ تا ۵ دقیقه طول میکشد.گاهی هم درد قلب در قفسه سینه, شانهها و یا بازوها انتشار پیدا کند و ممکن است شما درد قلب را ناحیهای از محدوده ی زیر فک تا بالای ناف از قبیل بین دو کتف، گردن، فک، دندانها و شکم احساس کنید.
وی ادامه داد: در اولین تجربههای درد قلبی ممکن است که درد هنگام فعالیتهای فیزیکی مثل راه رفتن و یا در هنگام هیجان و استرس ایجاد شود اما درد قلب ناشی از فعالیت یا استرس در عرض یک تا پنج دقیقه بعد از متوقف کردن فعالیت بدنی و یا دور شدن از استرس برطرف میشود.
دکتر افشاری توضیح داد: مصرف قرصهای زیر زبانی در اسرع وقت میتواند درد قلبی فرد را فروکش کند اما اگر درد قلب زمانی بیشتر از پنج دقیقه طول بکشد و شدت آن از دردهای قلبی که قبلا تجربه کرده بودید بیشتر بوده و با استراحت و قرص زیر زبانی هم بهتر نشدید، بیمار باید سریعا به اورژانس مراجعه کند زیرا ممکن است درد قلب با این ویژگیها نشانهای از
وخیم شدن بیماری سرخرگ کرونری باشد و احتمال حمله قلبی
در این موارد زیاد است.
این متخصص قلب و عروق میگوید: اضطراب معمولا از سنین کودکی شروع میشود و در نوجوانی و جوانی هم وجود دارد ولی در سنین میانسالی و سالخوردگی شدت آن کاسته میشود اما استرس از شایع ترین ناهنجاریهای روان به حساب میآید که با توجه به شیوه نادرست زندگی امروزه انسانها به یکی از اختلالات زمینه ساز انواع بیماریها تبدیل شده است. اضطراب از نظر روحی و روانی میتواند مساعدکننده شروع افسردگی و وسواس باشد.
وی افزود: اگر فرد مضطربی هستید، ممکن است احساس ترس و نگرانی کنید، دست و پاهایتان سرد شود، قلب تان تندتر بتپد و همچنین با سرعت و تعداد بالاتری نفس بکشید, احساس دردهای پراکنده در سر و گردن، اندام ها,قفسه سینه و شکم داشته باشید.
دکتر افشاری متذکر شد: اطلاع داشتن ازمشخصههای تفاوت درد قلب و درد اضطراب به شما در برخورد مناسب در هنگامی که مبتلا به درد سینه میشوید کمک قابل توجهی میکند.
این متخصص قلب و عروق مطرح کرد: درد تیپیک قلب در سنین بالاتری نسبت به درد اضطراب ایجاد میشود. درد قلب در هنگام فعالیت و یا هیجان و استرس ناگهانی ایجاد میشود ولی درد اضطراب اصولا هنگام شدت گرفتن اضطراب و افسردگی ایجاد میشود.
>درد قلب معمولا در قفسه سینه و کتفها احساس میشود
وی ادامه داد: درد قلب معمولا در قفسه سینه و کتفها و بازوها احساس میشود ولی درد اضطراب پراکنده و هر بار در قسمتی متفاوت ایجاد میشود. درد قلب معمولا چند دقیقه طول میکشد ولی درد اضطراب لحظهای بصورت نقطهای است. درد قلب معمولا با قرص زیر زبانی مثل نیتروگلیسیرین بهبود پیدا میکند ولی درد اضطراب با داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی مثل پروپرانولول کاهش
مییابد.
دکتر افشاری ابراز داشت: در مورد نقش استرس در ایجاد دردهای قلبی یا آنژینی باید گفت که همیشه شنیدن خبرهای بد، هیجان و استرس موجب اسپاسم میشود. اسپاسم، هم در ایجاد دردهای قلبی و هم سکته قلبی موثر است لذا به همین علت افراد برای چکاپ قلب انجام دهند آقایان از 60 سال به بالا میتوانند هر شش ماه یک بار اگر هیچ مشکلی نداشته باشند نوار قلب و اکو انجام دهند اما از 40 سالگی، سالی یک بار مراجعه کافی است.
این متخصص قلب و عروق بیان کرد: عوامل پیش زمینه در تشدید احتمال حمله قلبی در زمان استرس بسیار دخیل هستند. یکی از این عوامل نامنظمیهای تپش قلب به ویژه فیبریلاسیون دهلیزی است.
وی عنوان کرد: درد در قفسه سینه ناشی از استرس، هم میتواند در مردان و هم زنان مشاهده شود. ماهیت درد قفسه سینه ناشی از استرس و حمله قلبی بسیار به هم شبیه هم هستند. درد قفسه سینه، بدون هیچ گونه علت پزشکی شناخته شده معمولاً به عنوان نشانهای از اضطراب یا استرس در نظر گرفته میشود.
دکتر افشاری ادامه داد: دیگر اثرات مضر استرس عبارتند از سردرد شدید، کمردرد، اختلالات قلبی، درد در شانهها و مانند آن است. اگر چه استرس علت فرعی درد قفسه سینه است که معمولا به هیچگونه عوارض طولانی مدت منجر نمیشود اما نبایستی نادیده گرفته شود. توصیه میشود فوراً با پزشک متخصص خود مشورت کرده و تحت معاینه
قرار گیرید.
این متخصص قلب و عروق تصریح کرد: درد قلبی معمولا احساس گنگی است که بیمار این طور تشریح میکند که گویی باری سنگین روی سینهاش قرار دارد و ممکن است دستش را جمع کند و روی سینهاش قرار دهد. ناخودآگاه میگوید قلبم را چنگ میزنند. اگر بیمار 50 تا 60 سال دارد، سیگار میکشد و دیابت دارد این جور دردها را نباید عصبی تلقی کنیم. دردهای سوزشی بیشتر دردهای عصبی ـ عضلانی است.
وی تصریح کرد: تست استرس به تعیین عملکرد قلب تحت شرایط پر تنش کمک میکند. در این تست، از بیمار خواسته میشود تا بر روی تردمیل راه برود، در حالی که عملکرد ضربان قلب و تنفس با دستگاه کنترل میشود. این آزمایش همچنین به متخصص در تشخیص علت درد قفسه سینه کمک میکند که آیا این درد مرتبط با قلب میباشد و یا ناشی از استرس و اضطراب است.
دکتر افشاری اضافه کرد: چنانچه علت درد قفسه سینه چیزی غیر از استرس باشد، متخصص روش درمان لازم را تجویز میکند ولی اختلالات اضطراب را میتوان با درمان و رسیدگی تخصصی مداوا کرد. از سوی دیگر، چنانچه علت درد قفسه سینه ناشی از استرس باشد، باید آن را شناسایی و کنترل کرد.
این متخصص قلب و عروق توضیح داد: درد ناحیه معده در همه موارد به بیماریهای گوارشی مربوط نمیشود، اگر درد معده هنگام پله بالا رفتن، فعالیت بدنی و عصبانیت تشدید شود، میتواند علل غیرگوارشی (قلبی) داشته باشد اما افراد باید درد قفسه سینه را که با خوردن غذای سنگین مثل کله پاچه تشدید میشود، جدی بگیرند.
وی خاطرنشان کرد: افراد باید بدانند دردی که با فعالیت ایجاد شود و با قطع فعالیت تمام شود به بیماری قلب مربوط میشود و همچنین هر دردی که از ناف به بالا از فک تحتانی به پایین چه جلوی بدن، چه پشت بدن در مردان بالای چهل سال هنگام فعالیت و غذا خوردن ایجاد شود باید به آن توجه داشت.
دکتر افشاری افزود: در زنان تا پنجاه سالگی انتظار نمیرود که درد قلبی یا درد کرونری وجود داشته باشد زیرا هورمونهای استروژن و پروژسترون عامل حفاظتی دارند.
این متخصص قلب و عروق عنوان کرد: هنگام تپش قلب قبل از هر چیز باید پزشکتان شما را دقیق معاینه کند. مسائل مربوط به سلامت قلب شوخی نیستند. اما گاهی وقتها بعد از اینکه دکتر خیالتان را از سلامت قلبتان راحت میکند معمولا این فکر به سرتان میزند که نکند دکتر اشتباه کرده باشد پس استرس هم به بدتر شدن وضعیت دامن میزند. بنابراین ویزیت پزشک به تنهایی نمیتواند شما را آرام کند.
وی بیان کرد: اگر مشکل تپش قلب دارید با برخی راهکارها از قبیل پیادهروی کردن، کنترل نفس کشیدن، پرت کردن حواس، کاهش مصرف کافئین، نوشیدن آب از تبدیلشدن تپش قلب به حمله استرس جلوگیری کنید.
دکتر افشاری اضافه کرد: گاهی وقتها تپش قلب آنقدر شدید میشود که احساس سرگیجه به فرد دست میدهد. چنین فردی فکر میکند نمیتواند راه برود. در این حالت اگر میتوانید، بلند شوید و چند قدم راه بروید. پیاده روی به جریان خون کمک میکند و ظاهرا برای تپش قلب مانند آرامبخشی طبیعی عمل میکند.
این متخصص قلب و عروق متذکر شد: تپش قلب به تنهایی نمیتواند موجب استرس شود. در واقع چون افراد تپش قلب را نشانه بیماری قلب میدانند، دچار استرس میشوند و به همین دلیل تنفس صحیح بسیار اهمیت دارد. آرام و کنترل شده نفس بکشید تا از تنفس سریع جلوگیری کنید. خمیازه یا نفسهای عمیق بکشید، زیرا اگر چه ممکن است بدن تان به اکسیژن بیشتری احتیاج نداشته باشد، اما گاهی این احساس به انسان دست میدهد که بهاندازهی کافی اکسیژن وارد بدنش نشده است.وی خاطرنشان کرد: یادتان باشد که توجه بیش از حد به ضربان قلب میتواند تپش قلب را بدتر کند. وقتی دائما درمورد ضربان قلب تان فکر کنید، فکر کردن درمورد چیزهای دیگر سخت است. اما میتوانید با انجام فعالیتهایی که ذهنتان را منحرف میکنند حواس تان را از ضربان قلبتان پرت کنید، مثلا به یکی از دوستان تان زنگ بزنید چون صحبت کردن با کسی که دوستش دارید، آرامش بخش است و میتواند از فکر کردن زیاد درمورد ضربان قلب جلوگیری کند.
دکتر افشاری گفت: نوشیدن آب، نوعی تسکین دهندهی طبیعی است. ظاهرا آب خنک اثر آرامش بخشی بر بدن دارد. ازآنجا که کمبود آب هم ممکن است یکی دیگر از علل تپش قلب باشد، این امکان وجود دارد که با نوشیدن آب، ضربان قلب نیز کاهش پیدا کند.
دکتر افشاری مطرح کرد: باید به این نکته توجه داشته باشید، درصورتی که از قبل، استرس داشته باشید، هیچکدام از راهکارهای گفته شده نمیتوانند تپش قلب را به کلی قطع کنند.
این متخصص قلب و عروق ابراز کرد: به طور کلی ضربان نامنظم قلب یا همان آریتمی که بیش از صد بار در دقیقه است، ضربان شدید قلب یا S V T s نامیده میشود. ضربان شدید قلب در افرادی که درگذشته دچار آسیبها و مشکلات قلبی بودهاند و همچنین افرادی که دارای قلب سالم نیز هستند میتواند اتفاق افتد.
وی ادامه داد: در بسیاری از افراد مبتلا، ضربان شدید قلب به صورت خودبه خودی است و بدون دلیل ورزش و فعالیتهای فیزیکی است. ضربان شدید قلب باعث ضربان شدید قلب، سرگیجه، درد در قفسه سینه، تنگی نفس و گاهی موجب مرگ فرد نیز میشود. ذهن در این مواقع به این اتفاق پاسخ میدهد و موجب افزایش استرس و اضطراب میشود. به همین علت است که خیلی از مواقع بسیاری از بیماران برای مدت طولانی دچار استرس و اضطراب هستند و دارو هیچ تاثیری بر ایشان نداشته است.
وی تصریح کرد: بهترین راه برای تشخیص رابطه بیماریهای قلبی و استرس، کنترل و نظارت قلب است. کنترل قلبی، میزان ضربان قلب طی شبانه روز را ثبت میکند. در صورت عدم داشتن علائم، کنترل قلبی اطلاعاتی که برای تشخیص نیاز باشد را ارائه نمیدهد. به همین دلیل باید طی چند جلسه این عمل برای به دست آوردن اطلاعات مورد نیاز تکرار شود.
>ضربان غیرطبیعی قلب دارای سه الگوی کلی میباشد
دکتر افشاری توضیح داد: ضربان غیرطبیعی قلب دارای سه الگوی کلی میباشد که اولین الگو و سادهترین راه تشخیص به حساب میآید. اولین مورد ضربان قلب با افزایش اضطراب بالا میرود که توسط دستگاه به خوبی قابل مشاهده خواهد بود، دومین الگو بسته به فهم تپش عادی قلب دارد. در این الگو میزان ضربان قلب در زمان استراحت و انجام فعالیت افزایش مییابد و الگوی آخر نیز ضربان قلب به شکل چشمگیری متغیر است. این الگو بیشتر در افراد مبتلا به ضربان شدید قلب دیده میشود.
این متخصص قلب و عروق افزود:در صورت مشاهده هرگونه علائم گفته میشود که برای درمان و پیشگیری به مشکلات مربوط استرس و ضربان نامنظم قلب توصیه میشود حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید.
وی میگوید: تحقیقات انجام شده توسط محققان نشان میدهد که استرس ذهنی تاثیر منفی روی سلامتی قلبی افراد دارد. به طور ویژه عدم درمان استرس میتواند سبب افزایش فشار خون، آسیب به رگ ها، ضربان قلبی نامنظم و تضعیف سیستم ایمنی شود.
دکتر افشاری افزود: برای کسانی که نارسایی قلبی دارند، افسردگی احتمال بستری شدن در بیمارستان، بیماریهای قلبی عروقی مانند درد قفسه سینه و حمله قلبی و مرگ را افزایش میدهد. در طی ریکاوری بعد از جراحی قلب، استرس، درد را تشدید میکند و همچنین سبب بدتر شدن احساس خستگی و کندی یا سبب میشود که فرد از فامیل و دوستانش منزوی شود.
این متخصص قلب و عروق هشدار داد: بیمارانی که جراحی پیوند عروق کرونری را انجام دادهاند و افسردگی شان درمان نشده است، بعد از جراحی به احتمال بیشتری بستری میشوند و یا در معرض مرگ قرار میگیرند.
وی در پایان گفت: ناهنجاریهای افسردگی به دلیل ترکیبی از عوامل مانند سابقه خانوادگی فرد، سلامت جسمانی، وضعیت ذهنی و محیطی، عدم تعادل مواد شیمیایی که بدن در کنترل حالات بدنی از آنها استفاده میکند، شرایط خاص زندگی و از دست دادن موارد مختلف و افزایش میزان استرس سبب افسردگی میشود، به وجود میآیند.