جز مرزهای جادهای با ترکمنستان، تقریبا دیگر مرزهای زمینی کشور فعال هستند و با رعایت پروتکلهای بهداشتی به کار خود ادامه میدهند.از این رو پیشبینی میشود در ماههای باقی مانده از سال ۹۹، میزان صادرات کشور بار دیگر افزایش یابد.
به گزارش صدانیوز،بعد از گذشت شوک های اولیه شیوع ویروس کرونا،اکنون دوباره وضعیت صادرات کشور با بهبود نسبی همراه است و جدیدترین گزارش اتاق بازرگانی نشان می دهد که صادرکنندگان در شهریور گذشته توانسته اند کارنامه بهتری از خود به جای بگذارند.
در گزارش جدید اتاق بازرگانی تهران همچنان اصلی ترین مقصد کالاهای ایرانی چین معرفی شده که نشان می دهد در میانه تحریم ها و آثار مخرب شیوع ویروس کرونا،ضروری است توجه ویژه ای به سایر بازارهای منطقه شود چرا که جهش صادرات و افزایش درآمدهای ارزی،اقتصاد ایران را در برابر شوک های بیرونی واکسینه خواهد کرد.پیش از این و بر اساس براوردهای ارائه شده از سوی سازمان توسعه تجارت، میزان صادرات ایران تحت تاثیر همزمان تحریمها و شیوع ویروس کرونا، حدودا ۴۰ درصد کاهش یافته بود. این در حالی است که ایران در سال ۹۸، توانسته بود حدودا ۴۴ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی را به ثبت برساند.بر اساس این گزارشها، در ماههای اخیر میزان کاهش صادرات، کمتر شده که یکی از علتهای اصلی آن، فعال شدن دوباره مرزهای مشترک کشور است. بر این اساس، جز مرزهای جادهای با ترکمنستان، تقریبا دیگر مرزهای زمینی کشور فعال هستند و با رعایت پروتکلهای بهداشتی به کار خود ادامه میدهند.از این رو پیشبینی میشود در ماههای باقی مانده از سال ۹۹، میزان صادرات کشور بار دیگر افزایش یابد. پیش از این محمد لاهوتی – رییس کنفدراسیون صادرات ایران – نیز گفته بود که با گشایش دوباره مرزها و رعایت پروتکلها، میتوان امیدوار بود بخشی از افت صادرات ثبت شده در ماههای گذشته، جبران شود.
بهبود نسبی آمارها در شهریور ماه
اتاق بازرگانی تهران در جدیدترین گزارش خود به بررسی روند تجاری ایران در شش ماهه نخست سال جاری پرداخته که نشان از بهبود نسبی آمارها در شهریور ماه دارد. بر مبنای این گزارش، بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی این اتاق، ایران در شش ماهه ابتدایی سال۹۸، حدودا ۲۰.۹ میلیارد دلار صادرات و ۲۱.۲ میلیارد دلار واردات داشته است. این عدد به نسبت مدت مشابه سال گذشته کاهشی قابل توجه را نشان میدهد که تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا رخ داده است.براوردها نشان میدهد که ایران تا پایان شهریور امسال، ۱۳.۶ میلیارد دلار صادرات و ۱۶.۸ میلیارد دلار واردات داشته است. به این ترتیب حجم کل تجارت ایران تا پایان تابستان حدودا ۳۰ درصد کاهش یافته است که در ثبت این آمار صادرات با کاهش ۳۵ درصدی و واردات با کاهش ۲۱ درصدی نقش آفرینی کردهاند.در بررسی وزن تجاری اما واردات جایگاه خود را تا حد زیادی حفظ کرده است. بر این اساس در شش ماهه ابتدایی سال گذشته ایران حدودا ۷۰ میلیون تن کالا صادر و ۱۶.۶ میلیون تن کالا وارد کرده است. در ماههای ابتدایی امسال وزن صادرات با کاهش ۳۴ درصدی به ۴۶ میلیون تن رسیده اما وزن واردات ۱۶.۵ میلیون تن اعلام شده است. به این ترتیب تجارت ایران از نظر وزنی، کاهش حدودا ۶۳ درصدی را به ثبت رسانده است.با وجود این آمارهای کاهشی، اطلاعات ارائه شده درباره عملکرد شهریور در مقایسه با مرداد نشان از بهبود نسبی اوضاع دارد. طبق اعلام اتاق بازرگانی تهران، صادرات ایران در شهریور در قیاس با مرداد رشدی بیش از ۲۴ درصدی از نظر ارزش و رشد ۶ درصدی از نظر وزنی داشته است. واردات کالا نیز از نظر ارزشی ۱۰ درصد و از نظر وزنی ۳۲ درصد کاهش یافته است که نشان دهنده بهبود نسبی تراز تجاری کشور خواهد بود.اتاق تهران، اصلیترین شرکای تجاری کشور در ماههای ابتدایی امسال را نیز معرفی کرده است. در میان مقاصد صادراتی ایران، چین با ۲۷ درصد اصلیترین وارد کننده کالا بوده و پس از آن عراق با ۲۲، امارات متحده عربی با ۱۴، افغانستان با هشت و ترکیه با پنج درصد قرار دارند.در میان صادرکنندگان کالا به ایران نیز چین با ۲۶ درصد رتبه نخست را دارد. پس از آن امارات متحده عربی با ۲۳، ترکیه با ۱۱، هندوستان با ۷ و آلمان با پنج درصد در ردههای بعدی هستند.
فاصله گرفتن نسبی از آمارهای نگران کننده
در دو ماه نخست امسال ۴.۳ میلیارد دلار کالای غیرنفتی از کشورمان صادر شد در حالی که در مدت مشابه سال قبل میزان صادرات غیرنفتی به ۸.۴ میلیارد دلار رسیده بود.از لحاظ وزنی هم صادرات غیرنفتی کشور در سال جاری نصف شده است. در دو ماه نخست سال گذشته ۳۰.۲ میلیون تن کالای غیرنفتی از کشور صادر شده بود که این رقم در دو ماه نخست امسال به ۱۴.۵ میلیون تن رسیده است.آمار گمرک نشان میدهد میزان واردات کالا به کشور هم دردو ماه نخست امسال کم شده اما نه به همان سرعت صادرات غیرنفتی. در دو ماه نخست امسال ۵ میلیارد دلار کالا به کشور وارد شده در حالی که در مدت مشابه سال قبل ۶.۷۶ میلیارددلار کالا به کشور وارد شده بود.از لحاظ وزنی، حجم واردات به کشور نسبت به سال قبل افزایش یافته و از ۵.۶ میلیون تن در دو ماه نخست سال ۱۳۹۸ به ۶.۵ میلیون تن در دو ماه نخست ۱۳۹۹ رسیده است. افزایش وزن واردات همزمان با کاهش ارزش آن به معنای واردات کالاهایی است که ارزش وزنی آنها کمتر از میزان واردات در سال قبل است.ارزش تجارت خارجی کشور در دو ماه نخست امسال ۹.۳ میلیارددلار بوده که نسبت به رقم ۱۵.۱۷ سال گذشته کاهش نزدیک به ۶ میلیارددلاری نشان میدهد.نکته مهم دیگر منفی شدن تراز تجاری کشور درسال جاری است، در حالی که سال گذشته همین زمان تراز تجاری کشور مثبت بود زیرا ارزش صادرات غیرنفتی ۱.۶ میلیارددلار بیشتر از واردات بود.