ایرباس و بوئینگ١١روز پس از امضای قرارداد بویینگ ایرباس، دومین شرکت بزرگ هواپیماسازی جهان پس از بویینگ، اعلام کرده قرارداد فروش هواپیما به ایران را تکمیل کرده و قرار است صد فروند هواپیمای تجاری به این کشور بفروشد. ارزش این قرارداد براساس لیست قیمت هواپیماهای ایرباس و بدون محاسبه تخفیفهای احتمالی، بیش از ١٨ میلیارد […]
ایرباس و بوئینگ١١روز پس از امضای قرارداد بویینگ ایرباس، دومین شرکت بزرگ هواپیماسازی جهان پس از بویینگ، اعلام کرده قرارداد فروش هواپیما به ایران را تکمیل کرده و قرار است صد فروند هواپیمای تجاری به این کشور بفروشد.
ارزش این قرارداد براساس لیست قیمت هواپیماهای ایرباس و بدون محاسبه تخفیفهای احتمالی، بیش از ١٨ میلیارد دلار است. ایرباس گفته تحویل این هواپیماها را از اوایل سال آینده آغاز خواهد کرد
به نقل از صدا نیوز ، ١١ روز فاصله بین دو قرارداد تاریخی. قراردادهایی که پس از ۴١ سال، صنعت هوایی ایران را متحول میکند. دوم دیماه، تنها با فاصله ١١ روز با امضای قرارداد بویینگ با ایرانایر، ایرباس قرارداد خرید صد فروند ایرباس را با «هما» نهایی کرد. براساس این قرارداد، هواپیماها از اوایل سال ۲۰۱۷ میلادی در یک پروسه زمانی ۱۰ساله طبق مفاد قرارداد تحویل ایرانایر میشوند.
این هواپیماها شامل ۴۶ فروند هواپیما از خانواده A۳۲۰، ۳۸ فروند هواپیما از خانواده A۳۳۰ و ۱۶ فروند از خانواده A۳۵۰ است. دراینمیان، صحبتهایی هم از خرید غول هواپیمایی ایرباس A٣٨٠، به میان آمده بود که بهسرعت رد شد. این درحالی بود که گمان میرفت، امضای این دو قرارداد با رویکارآمدن ترامپ در هالهای از ابهام فرو رود؛ بااینحال، گذشت زمان نشان داد آنچه وعدهاش از پیش داده شده بود، در نهایت از سوی دولت عملی شد.
بااینحال، قرارداد نهایی خرید صدفروند هواپیمای ایرباس ازسوی فرهاد پرورش، مدیرعامل هما و فابریس برژیه، مدیر شرکت هواپیماسازی ایرباس، امضا شد. بهمن سال گذشته و کمتر از یک ماه پس از امضای برجام بود که توافقنامه خرید هواپیما بین ایرانایر و شرکت ایرباس در پاریس امضا شد. بااینحال، چیزی در حدود نزدیک به یکسال زمان نیاز بود تا این توافقنامه پس از مذاکرات مکرر بین مدیران این دو شرکت، به قرارداد منتهی شود.
پیام روشن امضای قراردادها با هما
این اتفاق که در ادامه امضای قراداد تاریخی خرید صد فروند بویینگ در ٢١ آذر امسال بود، پیامی تاریخی از سوی ایران به کشورهای جهان به شمار میرفت. وزیر راهوشهرسازی در بیانیهای که یک روز پس از امضای این قرارداد منتشر شده، نوشت: شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) قرارداد نهایی خرید صد هواپیمای میانبرد و دوربرد را با شرکت ایرباس به صورت اجاره به شرط تملیک، منعقد کرد. قطعا این اقدام در کنار خرید ٨٠ فروند هواپیمای بویینگ، تاریخیترین اقدام در تاریخ صنعت هوانوردی و از آن فراتر، اقتصاد ملی ایران است. بیگمان، این قراردادها ظرفیت اثرگذاری جدی را بر صنعت حملونقل هوایی، گردشگری، توسعه ملی و بهبود جایگاه ایران در سطح اقتصاد جهانی دارند.
فزونتر آنکه این تدبیر گامی مؤثر در توسعه و پایداری امنیت ایران، همچنین منطقه وجهان است. عباس آخوندی در این نامه از پیام تاریخی این قراردادها میگوید: این قراردادها که در این سطح گسترده پس از ۴۱ سال بین «هما» و بویینگ و «هما» و ایرباس امضا شدند، یک پیام روشن برای جهان داشتند و آن اینکه ایران مصمم است سهم خود را از اقتصاد جهانی بازپس گیرد. آخوندی این قرارداد را «ورود عزتمندانه و غرورآفرین و درخور تمدن ایرانشهری ایران به اقتصاد جهانی» مینامد. او در این بیانیه خطاب به مردم ایران نوشته است: «نکته مهمیکه در ارتباط با این دادوستد باید به مردم عزیز گوشزد کنم، نحوه گفتوگو و انجام توافق با طرفهایی است که رابطه رسمی با آنها برای مدتی حدود ۴٠ساله قطع شده بود. پذیرش آنان برای تأمین مالی مستقیم بخشی از هواپیماها، در کنار تأمین مالی الباقی قرارداد در سطح بازار مالی بینالمللی و اعتماد به ظرفیت تجاری «هما»، بدون اتکا به تضامین رسمی دولت، افتخاری است برای ایران که هنوز اینچنین در سطح جهان دارای اعتبار است».
اهمیت حفاظت و مراقبت از دستاوردهای برجام
وزیر راهوشهرسازی از فرصت پیشآمده استفاده کرده و بر نگهداری از برجام تأکید میکند: «… این موفقیتها در حالی بهدست آمدهاند که اسرائیل و نیروهای داعشی و پشتیبانان آنها در منطقه سعی داشتند و دارند با جنگافروزیهای گسترده و دسیسههای مختلف، مانع موفقیتهای ما شوند. این اقدام نشان داد این تدبیر راهکاری مؤثر برای مقابله با توطئههای آنان و خنثیکردن آنهاست. باز لازم به تأکید است که امضای این قراردادها در این شرایط که برنامه جامع اقدام مشترک در فضای سیاسی در مرحله تردید جدی قرار گرفته است، یک بار دیگر اهمیت حفاظت و مراقبت از دستاوردهای بهدستآمده را گوشزد میکند».
او اظهار امیدواری میکند: «باوجود تغییر و تحولی که در آینده نزدیک در دولت آمریکا ایجاد خواهد شد، این کشور باید همچنان به تعهدات خود پایبند باشد. فعالان اقتصادی در سطح جهان، بهویژه اروپاییان و آمریکاییان، با امضای اینگونه قراردادها و ایجاد تعهد بلندمدت برای خودشان، این خواسته را آشکارا بیان میکنند. همچنانکه مدیران بویینگ و ایرباس اعلام کردهاند، تمام مراحل اخذ مجوزهای قانونی در مذاکرات و امضای این قراردادها لحاظ شدهاند. بنابراین، در هر دو قرارداد، تعهد به مفاد آنها برای طرفین الزامی است. ما امیدواریم این پختگی و مسئولیتپذیری در جامعه سیاسی آمریکا حاصل شده باشد تا فضایی فراهم کنند که دنیا باور کند و جهان امیدوار باشد با گفتوگو نیز میتوان به صلح رسید».
اشتغالآفرینی نوسازی ناوگان هواپیمایی
آخوندی در این میان به اشتغالآفرینی این قرارداد هم نگاهی میکند. به گفته او، صرفا در این قراردادها در صنعت هوانوردی بیش از ٢٠هزار شغل شامل مشاغل فنی، خلبانی، میهمانداری، مهندسی و تعمیرات ایجاد خواهد شد. افزون بر این، دهها هزار شغل غیرمستقیم دیگر در حوزههای بازرگانی، گردشگری و خدمات وابسته به آنها و همچنین خدمات متعدد حملونقلی در مبدأ و مقصد و در شهرهای دوردست ایران شکل خواهد گرفت. در این قراردادها، افزون بر خرید هواپیما، موضوعات دیگری مانند آموزش خلبانان و تعمیرات و نگهداری، حمایت از توسعه خدمات ناوبری هوایی(ATM)، عملیات فرودگاهی و هواپیمایی، انتقال فناوری و هماهنگی مقررات رگولاتوری میشود. به گمان ما این راهکار بنیادین برای مقاومکردن اقتصاد ایران در برابر تکانههای ملی و بینالمللی است.
وعده تحویل ۸ هواپیما در سال ۹۶
رئیس و مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (ایرانایر) دراینباره گفت: ١۵ تا ۲۰ درصد منابع مالی این خرید از سوی هما و در ۱۰ سال بازپرداخت میشود. فرهاد پرورش با اشاره به مذاکرات فشرده با شرکت ایرباس در هفتههای اخیر و با بیان اینکه تحویل هواپیماهای ایرباس از اوایل سال آینده میلادی آغاز میشود، افزود: به مرور در سالهای آینده سفارشات ایرانایر از سوی شرکت ایرباس ساخته شده و تحویل میشود. وی با بیان اینکه ٨٠ تا ٨۵ درصد از مبلغ قرارداد با ایرباس از طریق فاینانس تأمین میشود، تصریح کرد: ١۵ تا ٢٠ درصد از منابع مالی این خرید را هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در ١٠ سال بازپرداخت میکند. مدیرعامل هما تأکید کرد: ایرباس هفت تا هشت هواپیما را در سال آینده تحویل ما میدهد.
خرید ٨ فروند ایرباس مدلA٣٢٠ در مرحله نخست
رضا جعفرزاده، مشاور مدیرعامل ایرانایر در گفتوگو با «شرق» نیز در رابطه با چگونگی خرید این ایرباسها برای ایرانایر میگوید: A٣٢٠ از جمله هواپیماهایی خواهد بود که در اولین مرحله در سال ٢٠١٧ وارد آسمان ایران میشود. دو مدل دیگر هم در ١٠ سال وارد خطوط هواپیمایی ایرانایر میشود.
مدیرعامل ایرباس: قرارداد با هما، یک قرارداد تاریخی است
فابریس برژیه، رئیس و مدیرعامل شرکت ایرباس هم در بیانیه این شرکت نوشت: این، یک قرارداد تاریخی است، نهفقط به این علت که راه را برای نوسازی ناوگان ایرانایر هموار میکند. توافق کلی ما، شامل آموزش به خلبانان، عملیات فرودگاهی و مدیریت ترافیک هوایی میشود؛ بنابراین، این توافق همچنین گام نخستِ مهمی در راستای مدرنسازی کل بخش هواپیمایی مسافربری ایران محسوب میشود.
تحویل یک فروند ایرباس به ایران پیش از مراسم تحلیف ترامپ
این بیانیهها درحالی منتشر میشود که والاستریتژورنال با اشاره به قرارداد ۱۸میلیاردی فروش ایرباس به ایران در سایه ورود ترامپ به کاخ سفید نوشت: حداقل یکی از هواپیماهای ایرباس قبل از مراسم تحلیف ترامپ تحویل ایران خواهد شد. براساس این گزارش، پس از شرکت آمریکایی بویینگ، شرکت هواپیماسازی ایرباس هم قراردادی چندمیلیارددلاری برای فروش هواپیما به ایران منعقد کرده و آزمون بزرگ دیگری برای سنجش نحوه واکنش دونالد ترامپ، رئیسجمهور جدید آمریکا به گشایش ارتباطات تجاری کشورهای غربی با ایران به وجود آورده است.
١٨ میلیارد دلار، ارزش این قرارداد
ایرباس، دومین شرکت بزرگ هواپیماسازی جهان پس از بویینگ، اعلام کرده قرارداد فروش هواپیما به ایران را تکمیل کرده و قرار است صد فروند هواپیمای تجاری به این کشور بفروشد. ارزش این قرارداد براساس لیست قیمت هواپیماهای ایرباس و بدون محاسبه تخفیفهای احتمالی، بیش از ١٨ میلیارد دلار است. ایرباس گفته تحویل این هواپیماها را از اوایل سال آینده آغاز خواهد کرد
منبع : اقتصاد بازار