تست کرونا از تستهای مهم سلامت فرد است.
به گزارش نبأ خبر، سازمان بهداشت جهانی و مرکز کنترل بیماریهای عفونی تست پی سی آر (RT-PCR) را بهعنوان دقیقترین روش تشخیص ویروس کووید ۱۹ (COVID-۱۹-SARS-CoV-۲) اعلام کرده است. در آزمایش کرونا (PCR) با کمک دو سوآپ پنبهای ۱۵ سانتی متری از حلق و بینی بیمار نمونه گرفته میشود. سپس باید این نمونه ازنظر وجود یا عدم وجود ویروس SARS-CoV-۲ موردبررسی قرار گیرد. ابتدا استخراج ژنوم ویروس از نمونه با کمک کیتهای استخراج انجام و سپس با کمک روش PCR این ژنوم ویروسی تکثیرشده تا قابلشناسایی شود.
افرادی که دارای علائم بیماری هستند و یا در چند روز و هفته اخیر مبتلا شده اند برای اطلاع از پایان دورهی بیماری میتوانند تست کرونا از حلق و بینی دهند.
غالباً جواب تست کرونا ۲۴ ساعت پس از نمونهبرداری آماده میشود.
در صورت هماهنگی (شماره تماس انتهای صفحه) امکان انجام آزمایش و جوابدهی به صورت اورژانس (کمتر از ۲۴ ساعت) نیز وجود دارد.
تست کرونا در منزل
آزمایش سرولوژی (آزمایش خون تشخیص آنتی بادی)
آنتی بادی
آزمایشهای سرولوژی بر اساس روش الایزا انجام میشود به دنبال دو آنتیبادی Anti SARS-CoV-۲ IgM و Anti SARS-CoV-۲ IgG هستند. برای شناسایی این دو آنتیبادی نیاز به آزمایش خون میباشد. پاسخ ایمنی بدن به عفونت را میتوان با سنجش آنتیبادیها بررسی کرد. بدن هر شخصی هنگام مبارزه با عفونتی مانند کووید-۱۹ آنتی بادیها را تولید میکند.
در صورتی که فرد به ویروس کرونا مبتلا شده باشد، ولی بیعلامت باشد، این ازمایش مشخص میکند فرد آلوده به ویروس شده است یا خیر.
* تست آنتی بادی، یک ازمایش خون است، اما نیاز به ناشتایی برای آزمایش ندارد.
در چه صورتی نتایج آزمایش خون تشخیص آنتی بادی مثبت میشود؟
معمولاً شروع مثبت شدن آنتیبادیها در این بیماری بعد از علائم اولیه و به طور کلی ۱۰ روز است.
تولید این آنتیبادیها و تشخیص سرولوژیک بهویژه در بیماران مبتلابه بیماری Covid-۱۹، خفیف تا متوسط ممکن است دیر هنگام رخ داده و معمولاً دو هفته بعد از شروع علائم بیماری میباشد.
بر اساس اطلاعات از سایر بیماریهای عفونی شناخته شده، این احتمال وجود دارد که افراد مبتلا حداقل نوعی مصونیت کوتاه مدت نسبت به کووید- ۱۹ را به دست میآورند.
بهطورکلی سطح آنتیبادیهای تام (Total antibodies) IgM و IgG از هفته دوم ابتلا به این بیماری شروع به افزایش میکند. اگرچه الایزا حتی در روز چهارم پس از شروع علائم نیز میتواند مثبت باشد، اما بالاترین سطح آن را در هفته دوم و سوم بیماری میتوان مشاهده کرد.
در هفته پنجم سطوح آنتیبادی IgM شروع به کاهش کرده و تقریباً در هفته هفتم از بین میرود.
درحالیکه سطوح آنتیبادی IgG بیش از هفت هفته مثبت باقی میماند.
دوره زمانی مثبت بودن PCR و آنتیبادیها ممکن است در کودکان و گروههای دیگر، ازجمله جمعیت زیادی از افراد بدون علامت متفاوت باشد.
نتایج منفی آزمایشهای آنتی بادی به چه معنی است؟
گاهی یک نتیجه منفی به این معنی است که فرد آلوده نبوده است.
یا فرد میتواند آلوده بوده، ولی پاسخ سیستم ایمنی بدن آنقدر کافی نیست که آنتیبادی تولید کند؛ و یا اینکه آزمایش در زمان مناسب انجام نشده است.
آزمایشهای آنتی بادی چه محدودیتهایی دارند؟
در چند روز اول شروع بیماری آنتیبادیها قابلشناسایی نیست.
نتایج حاصل از آزمایش انتی بادی بهتنهایی معیاری جهت تشخیص یا رد بیماری کووید- ۱۹ نیست.
نتایج این ازمایش نشاندهنده برخورد قبلی فرد با ویروس بوده و دلیلی بر ایمنی کامل فرد یا عدم ابتلای مجدد وی نمیباشد.
نتایج منفی وجود عفونت را رد نکرده و در تفسیر آزمایش باید مواردی، چون علائم بالینی بیمار، تماس قبلی با افراد آلوده، سفر به مناطق با شیوع بالای عفونت، فاصله زمانی بین شروع علائم و اخذ نمونه خون، عدم پاسخ ایمنی ناشی از داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی و یا نقص سیستم ایمنی موردتوجه قرار گیرد.
درصورتیکه آنتیبادیها در نمونه بیمار زیرحد شناسایی کیت قرار گیرد و یا موتاسیون و تغییر ساختار ژنتیکی در ویروس ایجاد گردد، ممکن است نتایج منفی کاذب ایجاد شود.