«حزبالله میتواند منابع ارتش اسرائیل را بدون تعهد کامل به نبرد و در عوض با تکیه بر حملات موشکی گاه به گاه زمینگیر کند. همچنین میتواند دست و پای ارتش اسرائیل را بدون وارد شدن ارتش و تخصیص نیروی انسانی و تجهیزات در امتداد مرز شمالی ببندد.»
به گزارش نبأخبر،برخلاف تصور عمومی، اندیشکدههای تخصصی غرب در حوزه مسائل نظامی بر این باورند که نوعی توازن میان مقاومت و اسرائیل بهوجود آمده است. بهطور مثال حماس به اندازه کافی پهپاد، مین، موشکهای هدایتشونده ضدتانک، نارنجکانداز و گلولههای خمپاره برای نبرد طولانی در اختیار دارد. گفته میشود حزبالله میتواند منابع ارتش اسرائیل را بدون تعهد به نبرد کامل زمینگیر کند.
اندیشکدههای غربی در گزارشهای متعددی بیان میکنند به لحاظ نظامی توازنی بین حماس و اسرائیل وجود دارد. این توازن را میتوان به مثابه شرایط «پات» در شطرنج دانست. وقتی که دیگر دو حریف نتوانند مهرههای خود را تکان دهند، به این شرایط پات میگویند. در واقع وضعیتی در بازی شطرنج است که حریفی که نوبت حرکت با اوست، بیآنکه شاهش در معرض کیش باشد، هیچ حرکت قانونی نداشته باشد. طبق قوانین شطرنج چنین وضعیتی مساوی محسوب میشود. «دیدیه لوراس» در گزارش ۲۲اکتبر در المانیتور به جنبه دیگری از درگیری اسرائیل و حماس پرداخت. او در گزارشی در همین رابطه نوشت، اسرائیل یکی از مجهزترین ارتشهای جهان را دارد که بهشدت توسط واشنگتن حمایت میشود. اسرائیل در مقابله با حماس، با یک گروه مسلح بسیار آموزشدیده با متحدان منطقهای قدرتمند روبهرو است. بد نیست در زیر نگاهی به منابع نظامی طرفها داشته باشیم:
اسرائیل
بر اساس گزارش موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک بریتانیا (IISS) تعداد نظامیان اسرائیلی ۱۶۹هزار و ۵۰۰نفر است که ۱۲۶هزار نفر از آنها ارتشی هستند. علاوه بر این، اسرائیل دارای ۴۰۰هزار نیروی ذخیره است که از زمان حمله حماس ۳۶۰هزار نفر از آنها بسیج شدهاند. اسرائیل همچنین دارای برخی از پیشرفتهترین تجهیزات دفاعی در جهان از جمله سامانه ضد موشکی «گنبد آهنین» است. موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک بریتانیا میگوید اسرائیل حدود ۱۳۰۰تانک و سایر خودروهای زرهی، ۳۴۵جنگنده و زرادخانه وسیعی از توپخانه، پهپادها و زیردریاییهای پیشرفته در اختیار دارد. از سوی دیگر، انبار تسلیحات هستهای اسرائیل یک راز است. با این حال، انجمن کنترل تسلیحات تعداد کلاهکهای اسرائیل را ۹۰عدد اعلام کرده است.
واشنگتن سالانه ۳.۸میلیارد دلار بهعنوان کمک نظامی به اسرائیل بر اساس یک توافق ۱۰ساله که تا سال۲۰۲۸ ادامه دارد، ارائه میکند. لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا یکشنبه گفت که استقرار یک سامانه «تاد» و گردانهای مضاعف پاتریوت «در سراسر منطقه» را فعال کرده است. وی افزود که «تعداد بیشتری از نیروها را مستقر خواهد کرد… تا آمادگی و توانایی نیروهای فعلی را برای واکنش سریع در صورت لزوم افزایش دهد.» واشنگتن قبلا مهمات فزایندهای را به اسرائیل تحویل داده و همچنین دو ناو هواپیمابر را در شرق مدیترانه مستقر کرده است: «یواساس جرالد فورد»، بزرگترین ناو جنگی جهان و «یواساس آیزنهاور» تا موجب بازدارندگی طرفهای منطقهای شود.
حماس
حماس زرادخانه متنوعی در طول سالهای متمادی ایجاد کرده است. نیروهای مسلح این گروه که گردانهای عزالدین القسام نامیده میشوند، طبق گزارش IISS، حدود ۱۵هزار نفر را تشکیل میدهند؛ هرچند رسانههای عربی این رقم را ۴۰هزار نفر اعلام کردهاند. آنها تسلیحات سنگینی دارند که از سراسر خاورمیانه –بهویژه ایران، سوریه و لیبی- به دست میآیند و همچنین سلاحهای دستی و تفنگهای تهاجمی را از چین و مناطق دیگر تهیه کردهاند. این گروه همچنین دارای انواع مواد منفجره دستسازمحلی است و منابع غربی میگویند که به اندازه کافی پهپاد، مین، موشکهای هدایتشونده ضد تانک، نارنجکانداز و گلولههای خمپاره برای نبرد طولانی در اختیار دارد.
حزبالله
مرکز سوفان بر این باور است که «حزبالله میتواند منابع ارتش اسرائیل را بدون تعهد کامل به نبرد و در عوض با تکیه بر حملات موشکی گاه به گاه زمینگیر کند. همچنین میتواند دست و پای ارتش اسرائیل را بدون وارد شدن ارتش و تخصیص نیروی انسانی و تجهیزات در امتداد مرز شمالی ببندد.» در سال۲۰۲۱، این گروه ادعا کرد که ۱۰۰هزار جنگجو دارد. موسسه مطالعات امنیت ملی (INSS)، یک اندیشکده اسرائیلی میگوید که تعداد واقعی نصف این رقم است. به گفته «الیوت چپمن» از شرکت تجزیه و تحلیل دفاعی بریتانیا (جینز) «بیشتر نیروهای حزبالله مبارزان تمام وقت نیستند، بلکه بر اساس نیاز فرماندهان این گروه، در فعالیتهای رزمی شرکت میکنند.» وی خاطرنشان کرد که حزبالله در آغاز جنگ داخلی سوریه ۴۰هزار نیرو بسیج کرد. موسسه مطالعات امنیت ملی میگوید زرادخانه این گروه ۱۵۰ تا ۲۰۰هزار راکت و موشک شامل «صدها» راکت دقیق را شامل میشود.