تغییرات آب و هوایی تگرگ‌ها را غول‌پیکر می‌کند

مقاله‌ای منتشر شده در نشریه «نیچر»

دانشمندان دانشگاه برن، دانشگاه نیو ساوت ولز و موسسه فناوری کارلسروهه که تاثیر تغییرات آب و هوایی بر طوفان تگرگ را بررسی کرده بودند دریافتند که انتظار می‌رود در اکثر مناطق تگرگ با تغییرات آب و هوایی افزایش یابد.

به گزارش نباءخبر، نتیجه پژوهشی تازه نشان می‌دهد که تغییرات آب و هوایی می‌توانند تگرگ‌های غول پیکر را به پدیده‌ای رایج‌تر از گذشته تبدیل کند.

به نقل از یورونیوز، تگرگ‌های آخرالزمانی به اندازه توپ تنیس این هفته در بخش‌هایی از کاتالونیا بارید که منجر به خرد شدن شیشه چندین خودرو و مجروح شدن ده‌ها نفر شد. این تگرگ‌ها که برخی از آن‌ها تا ۱۱ سانتی متر عرض دارند بزرگترین تگرگ‌های ثبت شده در منطقه در دو دهه اخیر بوده‌اند. با این وجود، نتیجه یک پژوهش نشان می‌دهد که تغییر الگوهای آب و هوایی می‌تواند چنین پدیده‌ای را رایج‌تر از قبل سازد.

نتیجه مقاله‌ای منتشر شده در نشریه «نیچر» در سال ۲۰۲۱میلادی نشان می‌داد که دانشمندان دانشگاه برن، دانشگاه نیو ساوت ولز و موسسه فناوری کارلسروهه که تاثیر تغییرات آب و هوایی بر طوفان تگرگ را بررسی کرده بودند دریافتند که انتظار می‌رود در اکثر مناطق تگرگ با تغییرات آب و هوایی افزایش یابد.

دانش پشت این موضوع قدری پیچیده است
در طوفان رعد و برق وزش باد به سمت بالا قطرات آب را به جو می‌برد. وقتی هوا به اندازه کافی سرد است این قطرات منجمد می‌شوند. همان طور که رطوبت هوا در قسمت بیرونی قطرات یخ زده جمع می‌شود قطرات بزرگتر می‌شوند و به رشد خود ادامه می‌دهند تا زمانی که نیروی صعودی که آن را نگه می‌دارد دیگر نتواند از آن پشتیبانی کند.

اگر رطوبت زیادی در هوا وجود داشته باشد و بادی که آن را نگه می‌دارد بسیار قوی باشد تگرگ بزرگتر می‌شود. تغییرات آب و هوایی احتمال این شرایط را تشدید می‌کند زیرا هوای گرم‌تر حاوی بخار آب بیشتری است. با تغییر الگوهای آب و هوایی احتمال وقوع طوفان‌های قدرتمند با پیشروی‌های قوی نیز افزایش می‌یابد.

اگرچه «نقطه ذوب» (ارتفاعی که تگرگ پیش از برخورد با زمین شروع به ذوب شدن می‌کند) با گرم شدن زمین افزایش می‌یابد اما این مانع از ایجاد تگرگ غول پیکر نمی‌شود. در حالی که سنگ‌های کوچک تبدیل به باران می‌شوند سنگ‌های بزرگ سریع‌تر می‌ریزند بنابراین، همیشه پیش از رسیدن به زمین ذوب نمی‌شوند.

نتیجه این پژوهش نشان می‌دهد که در نتیجه گرمایش با عامل انسانی عموما رطوبت سطح پایین و ناپایداری همرفتی (توانایی توده هوا برای مقاومت در برابر حرکت عمودی) افزایش می‌یابد و احتمال وقوع تگرگ را افزایش می‌دهد و امکان تشکیل تگرگ‌های بزرگ‌تر را فراهم می‌سازد.

آیا تغییرات آب و هوایی باعث افزایش شیوع ایجاد تگرگ می‌شود؟
اگرچه تغییرات آب و هوایی احتمالا تگرگ‌ها را بزرگتر می‌کند اما لزوما دفعات تگرگ را افزایش نمی‌دهد دست کم نه در همه جا. این بدان خاطر است که تگرگ برای شکل گیری به مجموعه‌ای از شرایط خاص نیاز دارد.

تشکیل تگرگ علاوه بر محیطی با رطوبت زیاد و بادهای شدید به نوع خاصی از جبهه آب و هوایی نیاز دارند. تگرگ در مناطقی با هوای سطحی گرم و مرطوب زیر هوای خشک سرد رشد می‌کند. از آنجایی که تغییرات آب و هوایی با این عوامل بازی می‌کند هواشناسان به طور آزمایشی ترسیم کرده‌اند که طوفان‌ها ممکن است بیش‌تر یا کمتر تکرار شوند.

نویسندگان آن مقاله افزوده‌اند: « مشاهدات و مدل‌سازی منجر به ایجاد این انتظار عمومی می‌شود که فراوانی تگرگ در استرالیا و اروپا افزایش می‌یابد اما در شرق آسیا و آمریکای شمالی کاهش خواهد یافت.

«اسکات دانکن» هواشناس بریتانیایی با انتشار توئیتی خواستار احتیاط پیش از نتیجه گیری قطعی شد.

او نوشت: «مشکل است که بدانیم دقیقا چگونه رعد و برق‌ها در سراسر جهان در حال تغییر هستند. ممکن است طوفان‌های تگرگ مخرب در برخی مکان‌ها کمتر و در مکان‌های دیگر بیش‌تر تکرار شوند».


ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید