این رزمایش در میانه اختلافات دوباره داغ شده با کشورهای خلیج فارس و (مالکیت جزایر سهگانه و میدان گازی آرش) و گسیل نیروهای آمریکایی به منطقه برگزار شده است.
به گزارش نبأخبر،سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در جزایر سهگانه مانور نظامی برگزار کرد. این رزمایش در بحبوحه افزایش حضور نظامی ایالات متحده در منطقه انجام میشود.
طبق آنچه در گزارش الجزیره آمده، این نیرو رزمایشهای اعلامنشده را در اوایل روز چهارشنبه، در سواحل ابوموسی، اجرا کرد.
ماه گذشته، وزارت امور خارجه ایران، سفیر روسیه در تهران را برای اعتراض به بیانیه مشترک روسیه با شورای همکاری خلیج فارس که حقوق ایران در مورد جزایر را به چالش میکشد، احضار کرد.
چین، یکی دیگر از متحدان استراتژیک تهران، اقدام مشابهی را در دسامبر انجام داد و رئیس جمهور شی جین پینگ بیانیه مشترکی را با شورای همکاری خلیج فارس امضا کرد که از حق امارات متحده عربی برای پیگیری مالکیت جزایر در سطح بین المللی حمایت میکرد.
این امر همچنین منجر به احضار سفیر چین در تهران توسط وزارت امور خارجه ایران در اعتراض به این اقدام شد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز چهارشنبه مجموعهای از هواپیماها، شناورها، موشکها و خودروها را برای نشان دادن آمادگی خود برای بسیج در جزایر مستقر کرد.
رسانههای دولتی گفتند که نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای اولین بار از یک شناور جدید مجهز به موشک با برد 600 کیلومتر و موشک های بالستیک فتح با برد 120 کیلومتر و موشکهای کروز غدیر با برد بیش از 600 کیلومتر رونمایی کرد.
تصاویر بهدستآمده از این رزمایش نشان میدهد که تعداد زیادی پرسنل امنیتی، سامانههای دفاع موشکی و تسلیحات ضد هوایی در این جزایر مستقر شدهاند. رسانههای دولتی گفتند که سپاه پاسداران همچنین از پهپادها و شناورهای کنترل از راه دور و شبیهسازی سناریوهای واکنش سریع برای دفاع از جزایر استفاده کرده است.
علیرضا تنگسیری فرمانده کل نیروی دریایی سپاه در مراسمی به مناسبت آغاز رزمایش گفت: جزایر خلیج فارس افتخار ملت بزرگ ایران اسلامی است و ما به عنوان فرزندان این ملت شجاع موظفیم از ناموس خود دفاع کنیم.
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه، بر موضع ایران تاکید کرد که تهران و همسایگان عرب آن به تنهایی قادر به دفاع از آبهای منطقه هستند و نیازی به حضور «خارجیها» ندارند.او به سربازان حاضر در مراسم گفت: «تا زمانی که انگشتان شما روی ماشه باشد، مردم ما آرام هستند و قلمرو ما امن است».
آخرین رزمایش و اظهارات همچنین در حالی مطرح میشود که ایالات متحده به طور فزایندهای در حال استقرار نیروها و تجهیزات در منطقه است.
هزاران سرباز و ملوان آمریکایی با کشتیهای تهاجمی آبی خاکی و کشتیهای فرود در آبهای منطقه مستقر شدهاند و به مجموعهای از هواپیماهای جنگی و جنگندههای جت و ناوشکنی که قبلاً اعزام شده بودند، اضافه شدهاند.
پنتاگون مدعی شده است که این اقدام در پاسخ به تلاشهای ادعایی ایران برای «تهدید جریان آزاد تجارت در تنگه هرمز و آبهای اطراف» است که حدود یک پنجم نفت جهان از آن عبور میکند.
هفته گذشته، ایران از موشک کروز جدیدی به نام ابومهدی با برد بیش از 1000 کیلومتر رونمایی کرد و گفت در صورت لزوم میتواند ناوهای هواپیمابر آمریکایی را در منطقه هدف قرار دهد. این رزمایش شامل جزایر تنب بزرگ و تنب کوچک در شمال ابوموسی نیز بود.
همچنین به نوشته المانیتور، یکی دیگر از زمینههای برگزاری این رزمایش را میتوان اختلاف ایران با عربستان سعودی و کویت بر سر مالکیت میدان گازی آرش (الدره) دانست.
جواد اوجی، وزیر نفت ایران، روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت که ایران حقوق خود را بر میدان گازی دره، معروف به آرش در ایران، واگذار نخواهد کرد. به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، اوجی گفت: «ما حتی ذرهای از حق ایران برای استفاده از میدان آرش را از دست نخواهیم داد.»
همچنین ماه گذشته، سعد البراک، وزیر نفت کویت گفت که کویت حفاری در الدره را بدون انتظار برای توافق مرزی با ایران آغاز خواهد کرد. این اختلاف در اواخر ژوئن زمانی که شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد در حال آماده شدن برای حفاری در این میدان است شدت گرفت. عربستان سعودی و کویت این خبر را محکوم کردند.
تنش بر سر جزایر و میدان گازی به دنبال بهبود روابط ایران با کشورهای عرب خلیج فارس است. عربستان سعودی و ایران در ماه مارس روابط خود را از سر گرفتند، در حالی که امارات و کویت سال گذشته این کار را انجام دادند. در واقع، این رزمایش در میانه اختلافات دوباره داغ شده با کشورهای خلیج فارس و (مالکیت جزایر سهگانه و میدان گازی آرش) و گسیل نیروهای آمریکایی به منطقه برگزار شده است.