کودتای میانمار و وخامت اوضاع مسلمانان

به تحلیل محسن پاک آیین، سفیر سابق ایران در آذربایجان

وقوع کودتا در میانمار، تلاش‌ برای بازگرداندن صدها هزار پناه‌جو از بنگلادش به ایالت راخین در میانمار را متوقف ساخته و توافق‌ میانمار و بنگلادش برای انتقال مسلمانان به میانمار را ابتر گذاشته است.

به گزارش نباءخبر، با وقوع کودتای میانمار و وخامت اوضاع مسلمانان روهینگیا،‌ آنگ سان سوچی پس از دستگیری در یک اقدام فرصت‌طلبانه از ارتش میانمار خواست که دست از سرکوب مسلمانان بردارد. دوره قدرت آنگ سان سوچی مصادف با اعمال فشار و کشتار مسلمانان روهینگیا بود، اما او نه‌تنها به وضعیت بد مسلمانان اعتنائی نکرد، بلکه از قوم بودائی هاگ به دلیل کشتار مسلمانان حمایت کرد. وی امروز با ژست حمایت از مسلمانان، از حقوق اقلیت‌ها صحبت و اعلام می‌کند که ارتش میانمار باید دست از سرکوب اقلیت مسلمان بردارد.

سوچی پس از دستگیری توسط عوامل کودتا در میانمار، از جامعه جهانی خواست تا برای بازگرداندن دموکراسی در میانمار اقدام کنند. جالب اینکه دولت‌ها و رسانه‌های غربی نیز که همواره حقوق مسلمانان در میانمار را نادیده می‌گرفتند اینک برای دفاع از این اقلیت صحبت می‌کنند.

آنگ سان سوچی در زمان تبلیغات انتخاباتی نیز به دلیل بی‌توجهی به کشتار مردم بی‌گناه مسلمان روهینگیا توسط ارتش این کشور، از حمایت مسلمانان برخوردار نشد. آوارگان روهینگیا اگرچه وقوع کودتا را به نفع خود نمی‌دانند، اما با شناختی که نسبت به عملکرد آنگ سان سوچی نسبت به خود دارند، از برکناری و دستگیری وی ناراضی نیستند. آن‌ها فراموش نکرده‌اند که در زمان کشتار مسلمانان در استان در استان راخین، سوچی علیرغم اینکه قدرت داشت نام “روهینگیا” را نیز بر زبان نیاورد.

در این میان مقامات نظامی میانمار کماکان از به رسمیت شناختن مسلمانان روهینگیا به‌عنوان شهروندان میانمار امتناع ورزیده و آن‌ها را به‌عنوان مهاجران بنگالی معرفی می‌کنند. وقوع کودتا و رویکرد منفی نظامیان نسبت به مسلمانان، وخامت وضعیت قوم مظلوم روهینگیا را تشدید کرده و امید مسلمانان که حقوق خود را از طریق بهبودی روند دموکراسی مطالبه می‌کردند، ناامید شده است.

در عین‌ حال پایگاه خبری سازمان ملل،‌ کودتا در میانمار را موجب افزایش نگرانی‌ بین‌المللی در خصوص جامعه مسلمانان روهینگیا دانست و “تام اندروز” گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره حقوق بشر در میانمار در تاریخ ۱۳ بهمن، خواهان اقدام قاطع ازجمله اعمال تحریم‌های نیرومند و هدفمند و تحریم تسلیحاتی علیه کودتاچیان در میانمار شد. سازمان ملل در سال ۲۰۱۸ نیز خواستار محاکمه ژنرال‌های میانمار در ارتباط با نسل‌کشی مسلمانان شده بود، اما پس از کودتای اخیر برای اولین بار و به‌طور علنی خواستار محاکمه مقامات میانمار به اتهام نسل‌کشی و سرکوب مسلمانان روهینگیا شد. موضع سازمان ملل متحد اگرچه با انگیزه سیاسی و در چارچوب تشدید فشارهای غرب بر دولت نظامی میانمار اعلام‌شده است، ولی می‌تواند موجب توجه بیشتر جامعه جهانی به اوضاع وخیم مسلمانان شود.

امروز هجوم گسترده آوارگان روهینگیا به بنگلادش و شیوع بیماری کرونا باعث شده که رنج و مصیبت ساکنان این اردوگاه‌ها افزایش یابد. وقوع کودتا در میانمار، تلاش‌ برای بازگرداندن صدها هزار پناه‌جو از بنگلادش به ایالت راخین در میانمار را متوقف ساخته و توافق‌ میانمار و بنگلادش برای انتقال مسلمانان به میانمار را ابتر گذاشته است.

اخبار مربوط به وخامت اوضاع مسلمانان میانمار بعد از کودتا، موجی از نگرانی را در میان کشورهای مسلمان و ازجمله ایران برانگیخته است. نهادهای بین‌المللی و کشورهای مسلمان می‌توانند با اعمال فشار بر حکومت‌نظامی میانمار، از کشتار مجدد مسلمانان این کشور ممانعت کنند. مناسب است ارتباطات وزارت امور خارجه با مقامات بنگلادش و میانمار و سازمان ملل و سازمان همکاری‌های اسلامی برای بهبود شرایط مسلمانان افزایش یابد. اصحاب رسانه نیز با تشریح وضعیت وخیم مسلمانان روهینگیا، توجه جهانی را به این مسئله مهم و ضرورت بهبود شرایط مسلمانان معطوف نمایند.


ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید