«پل پیلار» با اشاره به اینکه اولویت اول رئیس جمهوری ترکیه، تثبیت بنای قدرت است گفت: با توجه به اظهارات و موقعیت سیاسی وی، اردوغان به حرکت در جهت خودکامگی خود ادامه خواهد داد. به نقل از صدا نیوز ،همه پرسی اصلاح قانون اساسی ترکیه در ۱۶ آوریل سال جاری میلادی (۲۷ فروردین) در این […]
«پل پیلار» با اشاره به اینکه اولویت اول رئیس جمهوری ترکیه، تثبیت بنای قدرت است گفت: با توجه به اظهارات و موقعیت سیاسی وی، اردوغان به حرکت در جهت خودکامگی خود ادامه خواهد داد.
شورای عالی انتخابات ترکیه نتیجه به دست آمده از شمارش آرای همه پرسی اصلاحات قانون اساسی این کشور را تائید کرد. با این حال نزدیکی آراء مخالف و موافق نشان از شکننده بودن پیروزی «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری این کشور دارد.
در عین حال، استقبال سردی از نتیجه همه پرسی شد به ویژه آنکه حرف و حدیث هایی درباره احتمال وقوع تخلف در جریان همه پرسی نیز مطرح است.
در همین راستگفتگویی با «پل پیلار» رئیس سابق بخش تحلیل عملیات سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) انجام داده است که در ادامه آمده است.
پیلار از اساتید دانشگاه «جرج تاون» است و تاکنون مسئولیت های متعددی را بر عهده داشته که از جمله آنها می توان به ریاست واحد تحلیل عملیات های سیا در شرق نزدیک، خلیج فارس و جنوب آسیا اشاره کرد. پیلار سابقه حضور در شورای اطلاعات ملی آمریکا را به عنوان یکی از اعضای اصلی آن نیز دارد.
*همه پرسی قانون اساسی ترکیه با اعلام پیروزی لب مرزی اردوغان پایان پذیرفت. کمپین «آری» با اختلاف کمی و با کسب ۵۱.۴% آراء توانست بر رای ۴۸.۶ درصدی مخالفان چیره شود. این نتیجه ضعیف می تواند در بر دارنده چه پیامی باشد؟
به احتمال زیاد اردوغان نگران ضعیف بودن پیروزی خود نیست. ادامه روند ریاست جمهوری وی از این پس نیز تا حد زیادی مانند همان شکلی خواهد بود که تا به حال وجود داشته و یا حتی اگر پیروزی قوی تری هم رخ می داد باز هم وضع به همین منوال ادامه می یافت.
وی از جمله رهبرانی است که حتی به مخالفین و یا مقام های مسئول در برابر قانون اساسی اجازه عرض اندام و یا مهار وی برای انجام امر و کاری که وی به دنبال اجرای آن است را نمی دهد.
اردوغان همین الان هم خود را به عنوان رئیس جمهوری مطرح کرده که قدرت خیلی بیشتری نسبت به آنچه حتی پیش از انجام همه پرسی در قانون اساسی برای رئیس جمهوری ترکیه در نظر گرفته شده بود در اختیار دارد.
*تاثیرات احتمالی رای «آری» و پیروزی اردوغان چه تاثیری بر سیاست های منطقه ای وی خواهد داشت؟
به احتمال زیاد و با توجه به اظهارات و موقعیت سیاسی وی، اردوغان به حرکت در جهت خودکامگی خود ادامه خواهد داد.
نخستین اولویت وی محکم کردن بنای قدرت خود خواهد بود؛ در ضمن می توان انتظار داشت، قدم هایی در جهت دوری جستن از سیاست های سکولاریستی که آتاتورک در ترکیه به اجرا در آورد و در راستای اسلامی سازی سبک زندگی عمومی در این کشور برداشته شود.
*اگر بخواهیم در خصوص تاثیرات رای «آری» و پیروزی اردوغان بر سیاست خارجی ترکیه سخن بگوئیم، آیا می توان انتظار داشت که وی با توجه به حصول نتیجه مطلوب خود در همه پرسی رویکردی تهاجمی تر نسبت به سیاست های خود در خاورمیانه اتخاذ کند؟
نتیجه همه پرسی مهمترین فاکتور در تصمیم گیری های وی در حوزه سیاست خارجی خاورمیانه نیست. ترکیه تحت رهبری اردوغان همین حالا هم با توجه به نقش نیروهای نظامی این کشور در شمال سوریه، (هر روزه) مدعی تر می شوند. این وضعیت به احتمال زیاد ادامه خواهد یافت.
*تاثیر رای «آری» بر روابط میان ترکیه و ایران چه خواهد بود؟
با توجه به دیگر وجوه سیاست خارجی ترکیه، همه پرسی چیزی را در این کشور عوض نخواهد کرد. با توجه به برخی مسائل مشترک میان دو کشور، ممکن است شاهد انگیزش بیشتر در روابط میان تهران و آنکارا باشیم.
*مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا واکنشی کاملا متفاوت از خود نسبت به این همه پرسی نشان داده و اعلام کرده که کشورش نگران سطح دموکراسی در ترکیه است. به نظر می رسد از زمان روی کار آمدن ترامپ، هیچ گونه پیشرفتی در روابط میان ترکیه و آمریکا رخ نداده است. آیا می توان این عدم بهبودی در روابط را محصول مشکلات سیاسی موجود میان دو کشور دانست؟
مشکلات متعددی در روابط میان آمریکا و ترکیه وجود دارد که مهمترین آنها در حال حاضر به نقش نیروهای شبه نظامی کرد در شمال سوریه بازمی گردد.
موضع سرسختانه اردوغان در خصوص لزوم ندادن نقشی مهم به مبارزین کُرد در سوریه تبدیل به موضوعی شده که روابط میان دو کشور را بسیار متشنج ساخته است و این موضوع هم اصلا اهمیتی ندارد که چه کسی در آمریکا رئیس جمهور باشد.
پیام کاخ سفید در خصوص همه پرسی بسیار مثبت تر از آنچه بود که وزارت خارجه این کشور اعلام کرد، هرچند شاید بازتاب دهنده تحسین ترامپ از رهبری قوی مانند اردوغان باشد.
منبع : خبرگزاری مهر