اعلان جنگ موثر حوثیها موقعیت این جنبش را به عنوان عضوی از «محور مقاومت» تحت رهبری ایران تثبیت میکند. در زمانی که مردم کشورهای عربی از جنگ در غزه خشمگین هستند، حوثیها میتوانند پس از سالها قرار گرفتن در معرض انتقادات شدید، بهویژه در رسانههای عربی خلیج فارس، مشروعیت منطقهای کسب کنند.
به گزارش نبأخبر، انصارالله یمن که در سال های اخیر مواضع ضداسرائیلی سفت و سختی داشته است، در روزهای اخیر با حملات موشکی و پهپادی به سمت سرزمین های اشغالی، عملا وارد جنگ با رژیم اسرائیل شده است. در این مطلب به دلایل و پیامدهای ورود حوثی ها به این درگیری می پردازیم.
جنبش انصارالله یمن که با نام حوثیها هم شناخته میشود، عملاً علیه اسرائیل اعلان جنگ کرده است. یحیی سریع، سخنگوی ارتش انصارالله در بیانیهای در ۳۱ اکتبر گفت: «نیروهای مسلح ما تعداد زیادی موشک بالستیک و کروز و تعداد زیادی پهپاد را به سمت اهداف مختلف دشمن اسرائیلی در اراضی اشغالی [فلسطین]شلیک کرده اند». سریع این حملات را حمایت از فلسطینیان غزه توصیف کرد که در بحبوحه «ضعف رژیمهای رسمی عربی و تبانی برخی با دشمن اسرائیلی» با «تجاوز آمریکا و اسرائیل» مواجه هستند.
رسانههای اسرائیلی گزارش دادهاند که جنگندههای بدون سرنشین ورودی را در حالی که سامانه پدافند هوایی Arrow یک موشک بالستیک پرتاب شده از منطقه دریای سرخ را رهگیری کرده بود، سرنگون کردند. مهمتر آنکه سریع گفت که حمله ۳۱ اکتبر سومین حمله بوده است و مسئولیت سایر حملات هوایی در روزهای اخیر را بر عهده گرفت. به نظر میرسد هدف اصلی شهر ایلات در جنوب سرزمینهای اشغالی باشد.
سریع همچنین گفت: «آنچه میدان درگیری را گسترش میدهد، ادامه جنایات و کشتارهای جنایتکارانه دشمن صهیونیستی علیه مردم نوار غزه است.»
در حالی که اسرائیل در شمال درگیر زد و خورد محدود با حزب الله است و از وقوع یک جنگ تمام عیار نگران است، گشایش جبهه یمن، این رژیم را در معرض حملات خارجی بیشتری قرار میدهد. ورود حوثیها به جنگ غزه ممکن است کشورهای عرب خلیج فارس و ایالات متحده را نیز در برگیرد و به طور بالقوه آتش بس یمن را از بین ببرد.
اعلان جنگ موثر حوثیها موقعیت این جنبش را به عنوان عضوی از «محور مقاومت» تحت رهبری ایران تثبیت میکند. در زمانی که مردم کشورهای عربی از جنگ در غزه خشمگین هستند، حوثیها میتوانند پس از سالها قرار گرفتن در معرض انتقادات شدید، بهویژه در رسانههای عربی خلیج فارس، مشروعیت منطقهای کسب کنند.
ناظران همچنین دلایل داخلی برای ورود به درگیری با اسرائیل را بر میشمارند. ابراهیم جلال، پژوهشگر مؤسسه خاورمیانه، میگوید که انصارالله چهار انگیزه اصلی دارد: انحراف نارضایتیهای فزاینده از حکومت خود، جلب حمایت در داخل، تقویت روحیه در میان مبارزان خود، و افزایش اهرم فشار در مذاکرات صلح با عربستان سعودی.
مانور سیاسی جنبش انصارالله چابک و سریع بوده است. تنها سه روز پس از حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل، عبدالملک الحوثی، رهبر حوثیها اعلام آمادگی کرد که در صورت مداخله مستقیم آمریکا در غزه، وارد میدان شود. وی به طور خاص هشدار داد که در چنین سناریویی پهپادها و «گزینههای نظامی دیگر» به کار گرفته خواهند شد. رهبر یمن همچنین تاکید کرد که هماهنگی کامل با سایر اعضای محور مقاومت وجود دارد. محمدعلی الحوثی، یکی از اعضای برجسته شورای عالی سیاسی تحت کنترل انصارالله، چند روز بعد تایید کرد که درخواست از عربستان برای باز کردن مرزهای خود به روی جنگجویان یمنی برای مقابله با اسرائیل بی پاسخ مانده است.
حوثیها در ۲۰ اکتبر اولین حمله هوایی خود را به اسرائیل انجام دادند و تعدادی پهپاد و موشک بر فراز دریای سرخ شلیک کردند. این حمله توسط یک ناوشکن نیروی دریایی آمریکا خنثی شد. بعداً گزارش شد که عربستان سعودی نیز حداقل یک موشک را ساقط کرده است.
فابیان هینز، محقق موسسه مطالعات بین المللی، گفت که برای بازیگران منطقهای که میخواهند اسرائیل را هدف قرار دهند، یمن «یک سکوی پرتاب کامل» است. او به «امواج مدیا» گفت: «از نظر سیاسی و استراتژیک، یمن [برای «محور مقاومت»]فوقالعاده است، زیرا خطر یک جنگ فاجعهبار مانند لبنان وجود ندارد.» وی با اشاره به احتمال حملات هوایی تلافی جویانه اسرائیل یا آمریکا، گفت که چنین اقداماتی احتمالاً حوثیها را منصرف نمیکند، چرا که «هر چقدر هم که وحشتناک به نظر برسد، آنها به آن عادت کرده اند.»
البته هینز اشاره میکند که یمن از نظر فنی «سکوی پرتاب کامل» نیست، زیرا فاصله آن از اسرائیل بسیار زیاد است و در عین حال، اسرائیل پدافند خوبی در مقابل پهپادها و موشکهای یمنی دارد.