به نقل از صدا نیوز ، یورونیوز با جان کری، وزیر پیشین امور خارجه آمریکا درباره جایگاه آمریکا و نقشی که این کشور در بحرانهای امروزی می تواند ایفا کند گفتگو کرده است. این گفتگو در کی یف و در جریان همایش سالانه یالتا انجام گرفته است. یورونیوز: آیا آمریکا در دنیای امروز نقش […]
به نقل از صدا نیوز ، یورونیوز با جان کری، وزیر پیشین امور خارجه آمریکا درباره جایگاه آمریکا و نقشی که این کشور در بحرانهای امروزی می تواند ایفا کند گفتگو کرده است. این گفتگو در کی یف و در جریان همایش سالانه یالتا انجام گرفته است.
یورونیوز: آیا آمریکا در دنیای امروز نقش راهبردی خود را از دست داده است؟
جان کری: «امیدوارم که چنین نباشد. بر این باورم که آمریکا باید حضور فراگیری داشته باشد. به ارتباطات بین دولتها و گشایش دیپلماسی باور دارم. گمان می کنم که آمریکا همچنان باید در مسائل کلیدی مانند تغییرات آب و هوایی، انرژی هسته ای و صلح نقش رهبری را دارا باشد. امیدوارم آمریکا همچنان نقش مهم خودش را بازی کند. آگاه هستم که نشانه هایی از تغییر این نقش کلیدی به چشم می خورد و این بسیار نگران کننده است. امیدوارم همانند گذشته در مسائل مختلف مسئولیت خود را ایفا کنیم.»
یورونیوز: در حوزه سیاست خارجی و بحران کره شمالی، این کشور به چه سوی گام خواهد برداشت؟
جان کری: «کدام کشور؟»
یورونیوز: آمریکا.
جان کری: «آمریکا عمیقا پایبند به تعهداتش در زمینه برنامه اتمی کره شمالی هست و خواهد ماند. با سیاست ترامپ برای اعمال فشار بیشتر بر چین موافقم. چینی ها می توانند کار بیشتری انجام دهند. این فکر که کره شمالی پس از اقدامات کنونی چین در مرز نابودی است، خنده دار است. چین می تواند کارهای بیشتری در این زمینه انجام دهد. ما از آنها چنین درخواستی داریم و آنها را زیر فشار گذاشته ایم. شاهد دو تحریم تازه از سوی دولت ترامپ بودیم که کافی نیست. معتقدم که چین هم می داند که این اقدامات کافی نیست. به گمانم مهم است که فشارهای بیشتری اعمال شود. چین صد در صد سوخت هواپیماها و خودروها در کره شمالی را تامین می کند. آنها می توانند تاثیر گذار باشند. همه معاملات بانکی کره شمالی از راه چین صورت می گیرد. بنابراین آشکارا چین نقش موثری دارد و امیدوارم که با توجه به اهمیت فزاینده این کشور در مناسبات جهانی، چین مسئولیت بیشتری برای تغییر رفتار کره شمالی بر دوش گیرد.»
یورونیوز: نقش روسیه برای مهار کره شمالی چیست؟
جان کری: «با توجه به اینکه این اقدام مهمی است روسیه باید به چین در اعمال فشار کمک کند. هدف اینست که روسیه و چین در شورای امنیت سازمان ملل وتو نکنند.»
یورونیوز: کاخ سفید تلاش دارد تا برخی از سیاستهای دولت اوباما مانند توافق پاریس را کنار بگذارد. می دانم که این توافق بویژه برای شما مهم بوده است.
جان کری: «بله. برای اینکه در گفتگوها بر سر توافق پاریس بسیار فعال بودم و هنگام رسیدن به توافق نهایی در پاریس بودم. گمان می کنم تصمیم ترامپ یک اشتباه بزرگ بود که نه متکی بر علم بود و نه بر واقعیت. رییس جمهور با ادعای اینکه توافق به منزله باری بر دوش آمریکاست، حقیقت پیمان را در چشم جهانیان واژگون ساخت. اینگونه نیست. پیمان هیچ مطالبه ای از هیچ کسی ندارد. هر کشوری برنامه خودش را پیش می برد. این فرصتی برای آمریکا برای رهبری است. این فرصتی برای مردم جهان است زیرا میلیونها امکان شغلی در زمینه انرژیهای تازه بوجود می آید. امیدوارم شاهد این باشم که ایالات متحده آمریکا همانند دوره اوباما نقش رهبری خود را حفظ کند.»
یورونیوز: آیا گمان می کنید دولت آمریکا در تصمیمش تجدید نظر می کند؟
جان کری: «گمان نمی کنم به این زودی. ولی به شما این را باید بگویم که بسیاری از ایالتها و ایالتهای بزرگ آمریکا مانند نیویورک، نیوانگلند، کالیفرنیا، به توافق پاریس پایبند هستند. ایالات متحده آمریکا برخلاف تصمیم آقای ترامپ به وعده های خود در پیمان پاریس وفادار است.»
یورونیوز: شما اکنون دیگر در دولت آمریکا حضور ندارید. چه چیزی مایه نگرانی شماست و خواب شبانه شما را آشفته می سازد؟
جان کری: «نخست بگویم که آموخته ام شبها بیدار نمانم. به گمانم باید هر چیزی را در وضعیت مناسب خودش قرار داد. چالشهایی هست که مستقیما به من مربوط می شود. یکی از آنها مسائل تغییرات اقلیمی است که درباره اش حرف زدیم. خیلی سریع نمی توان پاسخی برای بحران تغییرات آب و هوایی یافت. مسئله نگران کننده دیگر افراط گرایی مذهبی است. همچنین مسئله تحصیل دو میلیارد نوجوان زیر پانزده سال است. به گمانم ما می توانیم کارهای بیشتری در زمینه زایمان، بهداشت، انرژی و تحصیل در بسیاری از کشورهای فقیر انجام دهیم. بر این باورم کارهای زیادی هست که می توان در سطح جهان به گونه بهتری به انجام رساند و برای اینکار به یک تلاش بین المللی اعتقاد دارم. چیزی که بسیار نگرانم می کند این است که می بینم دولت کنونی از مسئولیتها و توقعات جایگاه رهبری خود در سطح بین المللی دور می شود.»
یورونیوز: شما در زمینه مسائل بین المللی، یکی از ممتازترین اساتید دانشگاه ییل هستید. درست است؟
جان کری: «این چیزی است که می گویند.»
یورونیوز: معمول ترین پرسش دانشجویان از شما چیست؟
جان کری: «بیشتر دانشجویان از من می پرسند چگونه می توانند به خواسته شان دست یابند؟ چگونه وارد سیاست شدم؟ چگونه کارم را در زمینه سیاست خارجی آغاز کردم؟ آنها بویژه به آینده کاری خود اندیشه می کنند.»
یورونیوز: چه توصیه ای به آنها می کنید؟
جان کری: «به آنها می گویم خیلی نگران نباشند و با شتابزدگی رفتار نکنند. امروز جوانان بیشتر از آنچه که گمان می کنند زمان انتخاب شغل را دارند. نباید شتاب کرد. در جهان امروز می توان دو یا سه پیشه داشت. می توان کاری را امتحان کرد، خطر کرد. به آنها می گویم اگر به فرصت شغلی دست یافتید به آن بسنده نکنید. زیرا ده یا پانزده سال بعدتر از خود خواهید پرسید آیا براستی به خودتان فرصت امتحان و خطر کردن را داده اید. مهم است که آدمی به خودش فرصت دهد.»